Δ. Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την επόμενη μέρα

Τ. Θεοδωρικάκος: Τις ημέρες που τα παιδιά θα είναι στο σχολείο δεν ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού
30 Απριλίου 2020
Κατανομή 28 εκατ. ευρώ στους δήμους για λειτουργικά έξοδα των σχολείων
30 Απριλίου 2020
Show all

Δ. Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την επόμενη μέρα

Την άμεση οικονομική στήριξη των δήμων για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και την «επόμενη» μέρα της πανδημίας και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους ζητεί από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη. Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έχει να παίξει η Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, με την σταδιακή άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

«Σταθήκαμε στις επάλξεις και κρατήσαμε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, με πραγματικές και ουσιαστικές δράσεις και παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Βασιστήκαμε στην εμπειρία, στο ικανό προσωπικό μας αλλά και σε ιδιώτες χορηγούς, στο πλαίσιο της συμμαχίας αλληλεγγύης με την ΚΕΔΕ, στηρίξαμε και επεκτείναμε τις κοινωνικές μας παρεμβάσεις, ώστε τις μέρες της καραντίνας να υπάρχει βοήθεια σε όποιον είχε πραγματική ανάγκη.

Στο διάστημα αυτό είχαμε άριστη και συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα σε ελάχιστο διάστημα έγιναν βήματα μπροστά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των Δήμων.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και την επόμενη μέρα, όπου σταδιακά θα επανερχόμαστε στην κανονικότητα.

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι εξίσου σημαντικός για να επανεκκινήσει η ζωή σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Για να γίνει όμως αυτό, οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον οικονομική στήριξη , για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους λόγω των μέτρων», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών προς την κατεύθυνση αυτή και τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για δήμους που βρίσκονται σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές, που έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν και στο μέλλον από την πανδημία.

Στο Δ.Σ συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας και για όσο διάστημα διήρκεσαν τα μέτρα.

Επαναλειτουργία σχολείων

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Δήμων για την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης και καθαριότητας, ενέργειες που θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος που υφίστανται οι Δήμοι λόγω της πανδημίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Βοήθεια στο Σπίτι

Τονίστηκε η ανάγκη το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο λειτούργησε με επάρκεια την περίοδο της κρίσης, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό.

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ειδική αναφορά στις χορηγίες των εταιρειών που προσέφεραν 340 αυτοκίνητα για την διανομή υλικού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και των σούπερ μάρκετ που προσέφεραν τρόφιμα και άλλες προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης.

Αθλητικοί χώροι

Οι Δήμοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού θα τηρήσουν τις υγειονομικές εντολές και έτσι οι ανοιχτοί χώροι άθλησης σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν ενώ θα παραμείνουν ακόμη εκτός λειτουργίας οι κλειστοί χώροι και οι πισίνες.

Ν/Σ Υπ. Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Η ΚΕΔΕ χαιρέτισε τις θετικές αλλαγές του νομοσχεδίου που αφορούν τους ΟΤΑ Α’ βαθμού αλλά είναι κάθετα αντίθετη, σήμερα και αύριο, με την εμπλοκή των Περιφερειών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου.

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων από το άρθρο 93 του ν/σ που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο «διαβαθμικός φορέας διαχείρισης» που δίνει στις Περιφέρειες τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν λαμβάνει υπόψη του την τεχνογνωσία, την εμπειρία της Αυτοδιοίκησης στο θέμα, αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Δημοτική Αστυνομία

Η ΚΕΔΕ προτείνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους που δεν διαθέτουν και την ενίσχυσή της.

Παράλληλα τέθηκε το θέμα των σχολών εκπαίδευσης των Δημοτικών Αστυνομικών, η οποία συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν . Μετά και τον ρόλο που αυτή έπαιξε την περίοδο της κρίσης, επισημάνθηκε ότι το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας και της εξέλιξης του προσωπικού της είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.