Δ. Παπαστεργίου: Συστήνουμε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις ευθύνες των δήμων για τη λειτουργία των σχολείων

Θέμα επανεξέτασης των αμοιβών των μηχανικών στους δήμους θέτει η ΚΕΔΕ
21 Δεκεμβρίου 2022
Σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα
21 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Δ. Παπαστεργίου: Συστήνουμε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις ευθύνες των δήμων για τη λειτουργία των σχολείων

Δυσανάλογες οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη χρηματοδότηση για συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων

Στη σύσταση ομάδας εργασίας προχωρά η ΚΕΔΕ με αντικείμενο την καταγραφή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών των δήμων για τη λειτουργία, τη συντήρηση,, τον έλεγχο και τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.

Την πρωτοβουλία αυτή της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που συζητήθηκε το θέμα.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε: «Είναι δυσανάλογα μεγάλη η ευθύνη που έχει πέσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης για τις σχολικές μονάδες. Τα περισσότερα σχολεία μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πριν η συντήρησή τους περιέλθει στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για παλαιές κατασκευές που περιήλθαν στην ευθύνη των δήμων το 2011 με πολλά πολεοδομικά και άλλα προβλήματα.

Από το 2011 και μετά, η Αυτοδιοίκηση φρόντισε και κατασκεύασε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Καλούμαστε όμως να απολογηθούμε και για σχολεία με πολεοδομικά ζητήματα (κάποια δεν διαθέτουν ούτε οικοδομικές άδειες) ή κατασκευές ακόμη και του 1950, για τα οποία οι φιλότιμες προσπάθειες με τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις μας, δεν φτάνουν. Έχουμε ευθύνη, ναι, για τη συντήρηση αλλά στο εύρος που μας αναλογεί».

Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι η ΚΕΔΕ θα συστήσει άμεσα μια ομάδα εργασίας για να καταγραφούν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις σχολικές μονάδες, ώστε άπαντες να κατανοήσουν πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του «μουτζούρη» και να αμαυρώνεται χωρίς να έχει την ευθύνη.