Εγκύκλιος ενταντικοποίησης των μέτρων υγιεινής σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις περιφέρειες

Δημοπρατείται από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου η ψηφιακή προβολή του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη
4 Μαρτίου 2020
Σύσκεψη για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
4 Μαρτίου 2020
Show all

Εγκύκλιος ενταντικοποίησης των μέτρων υγιεινής σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις περιφέρειες

Εγκύκλιο προς τις περιφέρειες της χώρας απευθύνει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος, με την οποία κρίνει σκόπιμο να εντατικοποιηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και καλούνται οι υγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων να εντατικοποιήσουν τα μέτρα υγιεινής σε αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα με αυτήν, παρέχονται οι εξής Οδηγίες:

« Το Υπουργείο Υγείας ενόψει της πιθανής ύπαρξης ιογενούς λοίμωξης από το νέο κορωνοιό (COVID-19) στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι Υγειονομικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενημερώνοντας παράλληλα και τους υπευθύνους των επιχειρήσεων για αυξημένα μέτρα Υγιεινής και αυτοελέγχου.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται για επαγρύπνηση και ετοιμότητα, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν και την ενημέρωσή τους από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα:

1) Όσοι ασκούν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος,πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012) όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής Υγιεινής.

2) Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών είναι υποχρεωμένοι:

– να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής όπως καθορίζονται στον Ε.Κ 852/2004, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών με ή και ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών,

– να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται,

– να φροντίζουν για τα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης καθώς και την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας των εργαζομένων και την κατά το δυνατό μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας».