Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για την αδειοδότηση των ήδη λειτουργούντων δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Στηρίζει Ζέρβα και Παχατουρίδη σε Θεσσαλονίκη και Περιστέρι το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
9 Αυγούστου 2023
Θεσσαλονίκη -“Housing First”: Καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης της αστεγίας δίνει στέγη στους πιο ευάλωτους πολίτες
9 Αυγούστου 2023
Show all

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για την αδειοδότηση των ήδη λειτουργούντων δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για την αδειοδότηση των ήδη λειτουργούντων δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Διευκρινιστική εγκύκλιο αναφορικά με την παράταση αδειοδότησης των ήδη λειτουργούντων παιδικών δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και της προθεσμίας συμμόρφωσης δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών προς το π.δ. 99/2017, εξέδωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος.

Η παράταση των προθεσμιών για την εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων είναι μέχρι 31 Μαρτίου 2024.

Ειδικότερα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 37 «Παράταση προθεσμίας συμμόρφωσης δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών με το π.δ. 99/2017 – Ορισμός προθεσμίας για την αποστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιητικού πυρασφάλειας ή βεβαίωσης έναρξης μελέτης Τροποποίηση άρθρου 13 ν.4623/2019 και άρθρου 189 ν.4972/2022» του ν.5046/2023:

1.Παρατείνονται έως την 31η.3.2024:

− η προθεσμία προσκόμισης του πιστοποιητικού πυρασφάλειας της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ.99/2017 για συγκεκριμένες κατηγορίες κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημοτικοί παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ.1 του άρθρου 13 του ν.4623/2019 (Α΄134),

− η προθεσμία των παρ. 2 και 3 του άρθρου 6 του π.δ. 99/2017 ως προς τη συμμόρφωση των σταθμών στις διατάξεις των στοιχείων Β1, Β2, Β3, Β5, Γ1 και Ζ του άρθρου 4 του π.δ.99/2017,

− η προθεσμία της παρ.4 του άρθρου 6 του π.δ. 99/2017 ως προς την πλήρη συμμόρφωση των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο περιεχόμενο του ως άνω διατάγματος.

Η παράταση των σχετικών προθεσμιών κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου όλοι οι δημοτικοί σταθμοί της χώρας να ολοκληρώσουν τις ενέργειες πλήρους προσαρμογής στις τεχνικές προδιαγραφές και κατασκευαστικές διατάξεις που το π.δ. 99/2017 θέτει και που για λόγους που ανάγονται στη διαχείριση των επιπτώσεων και συνεπειών της πανδημίας COVID-19 δεν κατέστη εφικτό.

Η μη συμμόρφωση, ωστόσο, των σταθμών προς τις ανωτέρω διατάξεις, οι οποίες ορίζουν τις υποχρεώσεις τους, εντός της προβλεπόμενης αποκλειστικής προθεσμίας, ήτοι έως την 31η .3.2024, συνεπάγεται την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους, όπως αυτή έχει χορηγηθεί κατά τις λοιπές προβλέψεις της παρ.1 του άρθρου 6 του π.δ. 99/2017. Επισημαίνεται, δε, ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου η ως άνω προθεσμία δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου.

Οι τυχόν καθυστερήσεις, δυσχέρειες ή επικαλούμενες αδυναμίες δεν αποτελούν νόμιμο έρεισμα για νέες παρατάσεις, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στους πολίτες και ιδίως απέναντι στα φιλοξενούμενα στους δημοτικούς σταθμούς παιδιά.

2.Ορίζεται προθεσμία υποχρεωτικής αποστολής στο Υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιητικού πυρασφάλειας ή βεβαίωσης έναρξης μελέτης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων υποχρεούνται να αποστείλουν, έως την 1η .9.2023, στη Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών είτε το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, είτε βεβαίωση μηχανικού για την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της αναγκαίας για την έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας μελέτης για τους λειτουργούντες δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέλος στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται οδηγίες προκειμένου η διαδικασία αποστολής και συλλογής των ανωτέρω στοιχείων να ολοκληρωθεί έγκαιρα και κυρίως προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας.

Δείτε την Εγκύκλιο