Εκλογές ΠΕΔΑ: Μεγάλος νικητής ο Γ. Μαρκόπουλος – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΠΕΔΑ
12 Φεβρουαρίου 2024
Επανεξελέγη Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ο Απόστολος Τζιτζικώστας
13 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Εκλογές ΠΕΔΑ: Μεγάλος νικητής ο Γ. Μαρκόπουλος – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) που πραγματοποιήθηκαν στο “Σεράφειο” επί συνόλου 309 ψηφισάντων και 25 εδρών, το ψηφοδέλτιο ” Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής” και ο Γιώργος Μαρκόπουλος συγκέντρωσαν 176 ψήφους και16 έδρες. Εκλέγονται έντεκα δήμαρχοι από το ψηφοδέλτιό του και πέντε Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 77 ψήφους και πέντε έδρες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) συγκέντρωσε 29 ψήφους και τρεις έδρες και η Αυτοδιοικητική Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ) είκοσι μία ψήφους και μία έδρα.

Αναλυτικά, η σταυροδοσία στη νικήτρια παράταξη είχε ως εξής:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

  1. ΒΡΕΤΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 111
  2. ΓΙΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 89
  3. ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 117
  4. ΚΙΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 98
  5. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 30
  6. ΜΑΔΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ 108
  7. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 159
  8. ΜΑΡΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 103
  9. ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 110
  10. ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 52
  11. ΣΑΡΑΟΥΔΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 87
  12. ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 115
  13. ΧΟΥΡΣΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 84

Αυτό σημαίνει πως δεν εξελέγησαν ο δήμαρχος Πόρου, κ. Γιώργος Κουτούζης και ο δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Γιάννης Πισιμίσης. Κοινό τους στοιχείο ότι και οι δύο εξελέγησαν για πρώτη φορά δήμαρχοι στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο μόνος “φρέσκος” δήμαρχος” που εξελέγη στο ΔΣ της ΠΕΔΑ ήταν ο δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Γιάννης Ηλίας και μάλιστα στην τιμητική δεύτερη θέση πίσω μόνο από τον κ. Μαρκόπουλο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Όσον αφορά στους δημοτικούς συμβούλους η ψηφοφορία είχε ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

  1. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 113
  2. ΒΡΕΤΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 81
  3. ΛΕΒΕΤΣΟΒΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 139
  4. ΛΕΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 13
  5. ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 94
  6. ΤΖΙΤΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 27
  7. ΤΣΙΩΤΑ ΜΑΡΚΟΥ – ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ 101
    Σάρωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Γλυφάδας και στενός συνεργάτης του δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, Νίκος Λεβετσοβίτης, λαμβάνοντας την 1η θέση στους δημοτικούς συμβούλου και την 2η συνολικά στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Μαρκόπουλου…!
    Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Λεβετσοβίτης έλαβε 139 ψήφους, μόλις 20 λιγότερες από τον επικεφαλής της παράταξης, ενώ τον ακολούθησαν οι Νίκος Αβραμίδης (113), Μαρία Τσιώτου-Μάρκου (101), Σπύρος Σταθούλης (94) και Μιχάλης Βρεττός (81).
    Εκτός Δ.Σ. έμειναν οι Φίλιππος Τζίτζης (27) και Γιώργος Λεγάκης (13)…!

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι με τα παραπάνω αποτελέσματα οι έδρες να έπρεπε να κατανεμηθούν ως εξής: 14 – 6 – 3 – 2 -1.
Όμως το εκλογικό σύστημα στέρησε από μια έδρα σε Αυτοδιοικητική Συσπείρωση και Αυτοδιοικητικό Κίνημα επειδή δεν είχαν ικανό αριθμό υποψηφίων Δημάρχων και μια από το Συντονισμό Αιρετών.

Έτσι η παράταξη Μαρκόπουλου πήρε ακόμα 2 έδρες και έφτασε τις 16!
Το τελικό αποτέλεσμα των εδρών είναι:
Ενωμένη Αυτοδιοίκηση (Μαρκόπουλος) 16
Αυτοδιοικητικό Κίνημα (Ευθυμίου) 5
ΛΑ.Σ 3
Αυτοδιοικητική Συσπείρωση 1
Συντονισμός Αιρετών (Ν. Σακούτης) 0
Ανατρεπτική Συμμαχία (Παπαδάκης) 0

Ποιους εξέλεξε η η παράταξη του Α. Ευθυμίου

Από την παράταξη του κ. Ευθυμίου εξελέγη ο ίδιος και ο δήμαρχος Βύρωνα, κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος και από τους δημοτικούς συμβούλους η Μαρία Ανδρούτσου, ο Δημήτρης Καρύδης και η Ρωξάννη Ευαγγελία Μπέη.

Ποιους εξέλεξαν η ΛΑΣ και η Αυτοδιοικητική Συσπείρωση

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκτός από τον επικεφαλής κ. Ηλία Σταμέλο, εξελέγησαν ένας ακόμη δήμαρχος (δεν έχει γίνει γνωστό αν θα είναι της Πτρούπολης ο κ. Σίμος ή του Χαϊδαρίου ο κ. Σελέκος). Επίσης, εξέλεξε και μία έδρα δημοτικού συμβούλου. Ενώ η Αυτοδιοικητική Συσπείρωση εξέλεξε μόνο τον επικεφαλής της κ. Γιώργο Γαβρίλη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Στις εκλογές για ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της από το 2019. Συγκεκριμένα έλαβε 77 ψήφους, όταν αντίστοιχα το 2019 είχε λάβει μόλις 30, αυξάνοντας τις έδρες του Αυτοδιοικητικού Κινήματος από 3 σε 5. Θα μπορούσε να λάβει και μία ακόμα έδρα βάσει του εκλογικού μέτρου, η οποία λόγω του τρόπου κατανομής των εδρών δεν αποδόθηκε. Επίσης, εκλέχθηκαν και οι δύο υποψήφιοι, μέλη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος που είχαν θέσει υποψηφιότητα για το Εποπτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, εκλέχθηκαν 16 αντιπρόσωποι εκ μέρους του Αυτοδιοικητικού Κινήματος στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Κατά την Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ, ο επικεφαλής της παράταξης, Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, με ρεαλιστικές προτάσεις και πρόγραμμα για το μέλλον. Αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου της Αυτοδιοίκησης τονίζοντας την πίστη του σε μία δίκαιη κοινωνία με τήρηση των θεσμών, ενώ εστίασε στον κυρίαρχο ρόλο που είχε η τοπική αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια όλων των δύσκολων ζητημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας και οι πολίτες, όπως την οικονομική κρίση, την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, κ.α.

Ο επικεφαλής της παράταξης του Αυτοδιοικητικού Κινήματος παρουσίασε μία σειρά μέτρων και αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για την αναβάθμιση του ρόλου της ΠΕΔΑ. Έθεσε με έμφαση θέματα όπως: το τέλος ταφής, την ανακύκλωση, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των εσόδων των Δήμων, την Πολιτική Προστασία και τις ενέργειες για έλεγχο της σεισμικής τρωτότητας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Δήμοι, καθώς και τον οικονομικό έλεγχο της αυτοδιοίκησης. Μίλησε για τα Δημοτικά Τέλη με την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ και της απώλειας εσόδων των Δήμων, καθώς και για τα μεταρρυθμιστικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σταθερότητα των Δήμων και την ανάπτυξή τους. Αναφέρθηκε, επίσης, σε προβλήματα που έχουν δυσχεράνει τη λειτουργία των Δήμων, αλλά και πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά πλάνα που πρέπει να εφαρμοστούν. Τέλος στάθηκε στα ενεργειακά ζητήματα, ένα θέμα που αφορά το μέλλον του τόπου μας και του τρόπου δράσης της τοπικής κοινωνίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, δήλωσε μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας: «Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους που στήριξαν την παράταξή μας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα με σταθερό λόγο και ολοκληρωμένες θέσεις εδραιώνει ξανά την παρουσία του στα Συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης. Υπερδιπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας, οι οποίες θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες αν κάποιοι δεν είχαν προσωπικές στρατηγικές ακολουθώντας άλλους δρόμους. Όμως όλοι μας κρινόμαστε για την αξιοπιστία μας. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της Αυτοδιοίκησης.».

ΠΕΔΑ: Πόσοι θα συμμετέχουν στην Γ.Σ. της ΚΕΔΕ

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1 ΛΕΒΕΤΣΟΒΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 128
2 ΜΠΑΝΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 125
3 ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 121
4 ΜΠΙΝΙΣΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 118
5 ΚΑΥΚΑ ΑΝΝΑ 116
6 ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 116
7 ΒΙΤΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 113
8 ΚΟΥΠΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 111
9 ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΧΡΥΣΑ 109
10 ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 106
11 ΝΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 105
12 ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 101
13 ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 100
14 ΚΟΡΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 99
15 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 97
16 ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 92
17 ΒΡΕΤΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 92
18 ΔΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 89
19 ΒΟΪΔΟΝΙΚΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 87
20 ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 87
21 ΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΡΙΟΣ- ΙΩΑΝΝΗΣ 87
22 ΒΕΝΤΟΥΖΑ- ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 85
23 ΜΠΑΡΔΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ 85
24 ΓΚΑΓΚΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 83
25 ΚΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 82
26 ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 82
27 ΤΣΙΩΤΑ ΜΑΡΚΟΥ – ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ 82
28 ΓΚΟΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 80
29 ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) 80
30 ΜΟΡΑΝΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 80
31 ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 79
32 ΓΕΩΡΓΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 77
33 ΔΕΡΕΔΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 77
34 ΡΑΣΣΙΑΣ (ΡΩΜΑΣ) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 76
35 ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 76
36 ΚΟΛΙΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 75
37 ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 74