Ενημέρωση για την ανακύκλωση στη Θεσσαλία με παρέμβαση του Α. Ακρίβου

Κύκλος σεμιναρίων συγγραφής προτάσεων για το Πρόγραμμα LIFE
23 Δεκεμβρίου 2019
Ευεργετικές ρυθμίσεις για οφειλές ιδιοκτητών ακινήτων προς τους δήμους
24 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Ενημέρωση για την ανακύκλωση στη Θεσσαλία με παρέμβαση του Α. Ακρίβου

Τι απάντησε ο Περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός στην Επερώτηση της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”

Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιος Ακρίβος.
Αυτή τη φορά, η δραστήρια παράταξη της Θεσσαλίας κατέθεσε Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τα γενικότερα ζητήματα της ανακύκλωσης, με αφορμή την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ανακοινώνοντας ότι το 2020 θα κηρυχτεί «έτος ανακύκλωσης».
Στη χώρα μας η Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 45%, «και όταν έχει νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020».
Περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσης του σε 10% το 2035.
Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι να επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 55% το 2025, διαφορετικά θα ακολουθήσει επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, τα οποία θα πληρώσουμε όλοι μας, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2020 οι δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.
Με βάση όλα τα παραπάνω ο κ. Ακρίβος ρώτησε τον κ. Περιφερειάρχη:

  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προς αυτήν την κατεύθυνση;
  • Με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία με τους δήμους που έχουν την αρμοδιότητα για την αύξηση της ανακύκλωσης;
  • Έχετε ενημέρωση γιατί δεν συμμετείχε κάποιος δήμος της Θεσσαλίας στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών;
  • Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής, σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε υλοποίηση σεμιναρίων – ενημερώσεων στα σχολεία για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και γενικότερα την κυκλική οικονομία;

Θετικός ο Περιφερειάρχης
Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Ακρίβου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία.
Πιο συγκεκριμένα, για τα ζητήματα της ανακύκλωσης τόνισε πως επιθυμεί να συνεισφέρει στους δήμους η Περιφέρεια ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά. Χτύπησε όμως το καμπανάκι, όσον αφορά τα “Πράσινα Σημεία” και τους φόβους που έχουν οι πολίτες για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια χωματερή εκεί. Έκρινε δικαιολογημένους αυτούς του φόβους και απέδωσε τις ευθύνες σε όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και τις παραλείψεις των αρμόδιων φορέων.
Πολύ σημαντικό είναι πως ο Περιφερειάρχης τάχθηκε υπέρ της διενέργειας σεμιναρίων στα σχολεία ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση τα νέα παιδιά και τόνισε πως η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια.
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι το θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μεταβούμε στη νέα εποχή.

Η “ψυχή” της παράταξης
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην παραπάνω συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε και η συντονίστρια της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, κα Αθηνά Καραμήτρου (φώτο), η οποία είναι άκρως ευαισθητοποιημένη στα θέματα περιβάλλοντος και κατέγραψε τις θέσεις του Περιφερειάρχη ώστε να τις μελετήσει η παράταξη και να τις αξιολογήσει με την πάροδο του χρόνου.