Εξειδικευμένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, χαρτογραφήθηκαν για ΑμεΑ

«Καθαρή Εβδομάδα»: Με κίτρινο χρώμα ντύθηκαν κεντρικά σημεία πόλεων σε όλη την Ελλάδα
3 Δεκεμβρίου 2021
Ανακύκλωση τηγανέλαιων στον Δήμο Αλίμου
3 Δεκεμβρίου 2021
Show all

Εξειδικευμένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, χαρτογραφήθηκαν για ΑμεΑ

Μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που αφορά την πιλοτική καταγραφή προσβάσιμων διαδρομών για ανθρώπους με κινητική ή οπτική αναπηρία, ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Στόχος είναι να δοθεί στα άτομα αυτά η δυνατότητα να ανακαλύψουν ανεμπόδιστα την Αθήνα και τις γειτονιές της, μέσα από εξειδικευμένες χαρτογραφημένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το This is Athens, ο επίσημος τουριστικός οδηγός της Αθήνας και βασικός πυλώνας της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με άλλα μάτια» χαρτογράφησαν συνολικά 8 διαδρομές μέσα στην πρωτεύουσα, τέσσερις από τις οποίες απευθύνονται σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και τέσσερις σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Κάθε μία από τις διαδρομές περιλαμβάνεται στην πλήρως προσβάσιμη ηλεκτρονική σελίδα: https://accessibleroutes.thisisathens.org Οι διαδρομές αποτυπώνονται σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο εμφανίζεται κάθε πιθανό εμπόδιο, όπως ταυτόχρονα και ο τρόπος αποφυγής του. Όλα τα σημεία επιλέχθηκαν, ώστε να συνδυάζουν τα περισσότερα δυνατά σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη με τα λιγότερα εμπόδια κατά τη διαδρομή. Τα βήματα είναι ξεκάθαρα και αναλυτικά, έχοντας φροντίσει ταυτόχρονα την ηχητική δυνατότητα (μέσω widget) για άτομα με προβλήματα όρασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της χαρτογράφησης, συστάθηκαν ομάδες έρευνας ατόμων με κινητική και οπτική αναπηρία, καθώς και άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι μελέτησαν δια ζώσης τις διαδρομές και τις κατέγραψαν μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας.

Όλες οι πληροφορίες στη σελίδα παρέχονται στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς η πρωτοβουλία απευθύνεται τόσο στους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες από το εσωτερικό όσο και στους ξένους επισκέπτες.

Με την επιλογή της διαδρομής, εμφανίζεται η καταγραφή των σημείων ενδιαφέροντος, η σύνοψη της διαδρομής, η προσβασιμότητά της, καθώς και η αναλυτική διαδρομή και ο χάρτης που την απεικονίζει με link στο Google Maps. Στη σελίδα αναφέρονται επίσης οι δυνατότητες μετακίνησης με αναλυτική πληροφόρηση για την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέσσερις περίπατοι στην πόλη

Οι διαδρομές σχεδιάστηκαν με επίκεντρο 4 διαφορετικούς περιπάτους: Στο Ιστορικό Κέντρο, στην περιοχή της Ακρόπολης, στην Ομόνοια και στον Εθνικό Κήπο.

Αναλυτικά:

Περίπατος από το ιστορικό κέντρο έως την πλατεία Κεραμεικού
Πλατεία Συντάγματος – Ερμού – Καπνικαρέα – Μοναστηράκι – Θησείο – Γκάζι – Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Πλατεία Κεραμεικού.

Περίπατος στην Ακρόπολη – «Ξεδιπλώνοντας» την Αρχαία Αθήνα
Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μουσείο Ακρόπολης – Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Ιερός Βράχος Ακρόπολης

Περίπατος στην Ομόνοια – Ανακαλύπτουμε τη σύγχρονη Αθήνα
Ακαδημία Αθηνών – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εθνική Βιβλιοθήκη – Rex – Πολυτεχνείο – Αρχαιολογικό Μουσείο – Ομόνοια

Περίπατος στον Εθνικό Κήπο και στα κοντινά αξιοθέατα
Εθνικός Κήπος – Ζάππειο – Ολυμπιείο – Παναθηναϊκό Στάδιο – Βουλή – Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη

Δύο παραστάσεις από τον Δήμο Αθηναίων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών στηρίζει δύο ξεχωριστές παραστάσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Θέατρο Ίσον (Μελενίκου 33).

Πρόκειται για την παράσταση συμπεριληπτικού χορού με τίτλο «Απόηχος» από την επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα χορού «Έξις» που ανεβαίνει απόψε στις 21.30, ενώ αύριο (4/12) την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η πλήρως προσβάσιμη παράσταση με τίτλο: «Αντιγόνη – Πράξις I» από την επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα «Θέαμα» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία).