Επίσημη Επίσκεψη Κινέζου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής λόγω τoυ επικείμενου καύσωνα
11 Ιουλίου 2023
Ο γιος του Σαμαρά κατεβαίνει υπ. περιφερειακός σύμβουλος
11 Ιουλίου 2023
Show all

Επίσημη Επίσκεψη Κινέζου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης

Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας Tang Renjian, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, Γενικούς Διευθυντές και αξιωματούχους του Κινεζικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Τον Υπουργό και την επίσημη αντιπροσωπεία της Κίνας υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στις διαχρονικές επαφές και επισκέψεις επίσημων αντιπροσωπειών της Κίνας στην Κρήτη, στους μακραίωνους, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, υπογραμμίζοντας την στρατηγική επιλογή της Κρήτης να στηρίζει τον τουρισμό και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Στην αντιφώνησή του ο Κινέζος Αξιωματούχος ζήτησε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας με επίκεντρο την Κρήτη και την τεχνογνωσία του νησιού στο ελαιόλαδο, τονίζοντας πως το κρητικό ελαιόλαδο είναι κορυφαίας ποιότητας και εξαιρετικά διάσημο στην Κίνα.

Στις δηλώσεις του ο Κινέζος Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την σύσφιξη των σχέσεων από το 2011 όταν επισφραγίστηκαν οι σχέσεις της Κίνας με την Κρήτη, με το νησί να γίνεται γέφυρα συνεργασίας με την στήριξη του Περιφερειάρχη, στην επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιάδων Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι το όμορφο νησί της Κρήτης που αποτελεί την κοιτίδα του ελληνικού και του δυτικού πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Tang Renjian. «Μιλήσαμε με τον Περιφερειάρχη για την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού. Μπορεί να υπάρξει ένας καλός συνδυασμός συνεργασίας όπως για παράδειγμα ο αγροτικός τουρισμός. Επίσης συνεργασία με κινεζικές επαρχίες που υπάρχουν όμοιες βιομηχανίες. Πιστεύω ότι μπορούμε σε επόμενο βήμα να ενισχύουμε την πρακτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας.

«Χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα για να μπορεί να υπάρξει συνεργασία στον πρωτογενή και τον τουριστικό τομέα. Κι αυτό που τόνισα στον κ. Υπουργό είναι πως αρκετές φορές έχουμε κάνει προσπάθειες αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα, στο επίπεδο συνεργασίας που θέλουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, υπήρξε συζήτηση και με τον Κινέζο Πρέσβη στην Ελλάδα «με σκοπό να βρούμε τους τρόπους για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουρισμό ειδικότερα προς την Κρήτη. Ελπίζω να ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτές και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η ΑντιπεριφερειάρχηςΠρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης ανάδειξης Κρητικής διατροφής, Κρητικής γαστρονομίας και διασύνδεσης αγροδιατροφικούτομέα με τον τουρισμό Σταύρος Τζεδάκης καθώς και ο Διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης, Κώστας Φωτάκης και ο Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου, Γιάννης Ζηδιανάκης.