Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

24ωρη πανελλαδική απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου
5 Φεβρουαρίου 2024
Κοινό μέτωπο διεκδικήσεων των τεσσάρων δημάρχων του Νομού Λασιθίου
5 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Σε όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, θα επεκταθεί σταδιακά το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαπόβλητα).

Ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2023, και μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί πάνω από 80 καφέ κάδοι σε οπωροπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, ξενοδοχεία, λαϊκές αγορές, σχολικές και λοιπές δημοτικές δομές.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η υπηρεσία καθαριότητας πραγματοποιεί εβδομαδιαίως 2 δρομολόγια αποκλειστικά για τους καφέ κάδους.

Οι συλλεγόμενες ποσότητες υπολειμμάτων τροφών είναι ενθαρρυντικές καθώς μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί και εκτραπεί από το ρεύμα των συμμίκτων απορριμμάτων (πράσινος κάδος) περισσότεροι από 8 τόνοι καθαρού υλικού βιοαποβλήτων.

«Τα οφέλη της ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων είναι η μείωση των ποσοτήτων των αστικών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε Χ.Υ.Τ.Α. (χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων), καθώς το οργανικό υπόλειμμα αποτελεί περίπου το 35% των Α.Σ.Α. (αστικών στερεών αποβλήτων)», υπογραμμίζει ο Δήμος, στην ανακοίνωσή του.

Αναφέρεται δε εμφατικά σε δύο άμεσα αποτελέσματα που είναι:

Η μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων
Η μείωση της ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων από την ταφή των απορριμμάτων.
Τέλος το συλλεγόμενο υλικό οδηγείται στη μονάδα κομποστοποίησης ώστε να παραχθεί φυτικό εδαφοβελτιωτικού (λίπασμα-compost).

Η συλλογή των βιοαποβλήτων από τους ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ στις επιλεγμένες επιχειρήσεις και δομές του Δήμου, πραγματοποιείται με ειδικό απορριμματοφόρο το οποίο φέρει ενσωματωμένο καδοπλυντήριο. Έπειτα από κάθε δρομολόγιο οι καφέ κάδοι πλένονται και απολυμαίνονται.