Εργασίες καθαρισμού σε ρέματα του Δήμου Ωρωπού

Πανελλαδικό ρεκόρ 8.630 χρήσεων για τα δύο Seatrac της Γλυφάδας
14 Οκτωβρίου 2021
Πρόγραμμα ύψους 320 εκατ. ευρώ για τις «Έξυπνες Πόλεις» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
15 Οκτωβρίου 2021
Show all

Εργασίες καθαρισμού σε ρέματα του Δήμου Ωρωπού

Αυτοψία πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός μαζί με κλιμάκιο της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας Π.Ε.Α.Α. για επιτόπου επιθεώρηση της προόδου των εργασιών καθαρισμού, απομάκρυνσης φερτών υλικών, μπαζών και βλάστησης στα ρέματα Χάραδρος και στο Κεντρικό Ρέμα Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού.
Άμεσα και χωρίς χρονοτριβές ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα των Δημοτικών Ενοτήτων Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόμπης του Δήμου Αχαρνών, Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού και Κρυονερίου και Σταμάτας του Δήμου Διονύσου, οι οποίοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση. Εξάλλου οι καθαρισμοί δεν σταματούν καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ανταποκρίνονται άμεσα στα καθημερινά αιτήματα των Δήμων και των πολιτών ιεραρχώντας τις ανάγκες, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας, ενώ προβαίνουν σε έκτακτες εργασίες καθαρισμού όπου κριθεί αναγκαίο.
Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Αττική τα ρέματα έχουν συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 350km, και είναι περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Αττικής. Επειδή είναι δύσκολο να καθαριστούν στο σύνολο τους, λόγω χρόνου και κόστους, κάθε χρόνο δίνεται προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα και σημαντικά σε συνεργασία με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τα έτη 2020-2021 εκτελέστηκαν εργασίες καθαρισμού ρεμάτων συνολικού προϋπολογισμού 778.000€ ενώ για την διετία 2021-2023 έχει ξεκινήσει και υλοποιείται η σύμβαση εργασιών συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ.
Η Περιφέρεια Αττικής εκτός από τον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων από φερτά υλικά και βλάστηση που πραγματοποιεί καθημερινά στα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο, είναι αρμόδια και για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στα υδατορέματα πλησίον και εντός του οικιστικού ιστού (πεδινά) . Ήδη, μέχρι σήμερα: α) εκπονείται και βρίσκεται προς ολοκλήρωση η μελέτη με τίτλο «ΜΕΛΕΤH ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ» συνολικού προϋπολογισμού 620.000 ευρώ, β) δρομολογείται το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΑ Σ2 & ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ Δ2 ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ» συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκ. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται εντός του 2022 να μελετηθούν και να εκτελεστούν έργα οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων υψηλής επικινδυνότητας στις εν λόγω περιοχές.