Εργασίες καθαρισμού στις εκβολές του Λουδία για τη διευκόλυνση των οστρακοκαλλιεργητών

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Υπογραφή συμβάσεων έργου από το Δήμο και την Πιερική Αναπτυξιακή
13 Μαΐου 2020
Είκοσι θεματικά πεδία προσυμπτωματικού ελέγχου της υγείας για όλους τους πολίτες, από την Περιφ. Αττικής
13 Μαΐου 2020
Show all

Εργασίες καθαρισμού στις εκβολές του Λουδία για τη διευκόλυνση των οστρακοκαλλιεργητών

Εργασίες εκτεταμένης κλίμακας για τον καθαρισμό των εκβολών του ποταμού Λουδία από φερτά υλικά και προσχώσεις εκτελεί ειδικό βυθοκόρο σκάφος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις 59 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας και τα 110 σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από σχετικό αίτημα των οστρακοκαλλιεργητών ενώ, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ για τα έργα.
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα στην περιοχή άρχισαν να εμφανίζονται από το 2013, καθώς οι προσχώσεις καθιστούσαν χρόνο με το χρόνο δυσκολότερη την «έξοδο» των καϊκιών από το Αλιευτικό Καταφύγιο των Κυμίνων. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε βαθμό μάλιστα που οι καρίνες των καϊκιών «κολλούσαν» στις αβαθείς -λόγω των προσχώσεων- εκβολές του ποταμού.
Δεδομένου, άλλωστε, ότι στην ευρύτερη περιοχή παράγονται κάθε χρόνο 10.000 τόνοι μυδιών και οστράκων, που ως επί το πλείστον εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τους παράκτιους αλιείς και ειδικά για τους οστρακοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας.
Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε έναν μήνα, ενώ χαρακτήρισε την οστρακοκαλλιέργεια ως έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.