Έργα πολιτισμού 13 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ
27 Απριλίου 2020
Θεσμοθετείται και Τοπικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων για τους Δήμους
28 Απριλίου 2020
Show all

Ζήτω η Πρωτοψάλτη!!!

Γράφει ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης

Δεν με ενδιαφέρει η επικοινωνιακή γκάφα της κυβέρνησης με την Πρωτοψάλτη. Με νοιάζει το κατάπτυστο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση.
Δεν είναι μόνο ότι καταργούν όλο το σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών για να φτιάξουν έναν δυσλειτουργικό φορέα.
Δεν είναι μόνο ότι δίνουν σε ιδιώτες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις όπου έναντι του ανάλογου αντιτίμου θα υπογράφουν τα πάντα χωρίς κυρώσεις.
Δεν είναι μόνο ότι πλέον θα γίνονται εξορύξεις παντού ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
Δεν είναι μόνο (ούτε καν αυτό) ότι θα ακυρωθεί το πλέγμα προστασίας των ρεμάτων και του υδροφόρου ορίζοντα (των νερών και των πηγών μας δηλαδή) στο βωμό των μεγαλοεργολάβων απορριμμάτων και των εξορύξεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια πρωτοφανής ιδεολογικοπολιτική ρωγμή στην ουσία της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Και αυτό συμβαίνει διότι εκχωρούνται σε ιδιώτες μια σειρά από αρμοδιότητες που έχουν ελεγκτική φιλοσοφία, όπως πχ οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Το εν λόγω κατάπτυστο νομοσχέδιο θα ακολουθεί τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για πάντα.
Και αυτό γιατί παρά τα 3-4 καλά σημεία που τακτοποιεί κάποια διαδικαστικά θέματα, κατά τα άλλα, παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
Ενδεικτικά: άρθρο 24 του Συντάγματος, Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Προστασία Οικοτόπων και Ειδών 92/43/ΕΟΚ, για την προστασία των άγριων Πτηνών 2009/147/ΕΚ, για τα Νερά 2000/60, για την Θαλάσσια Στρατηγική στη Μεσόγειο 2008/59, Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους, Συνθήκη της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου.
Κάποιοι δεν διδάχτηκαν από τις πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές. Έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα στη Μάνδρα, το Μάτι, την Χαλκιδική και εργαλειοποίησαν τον πόνο του κοσμάκη για μικροκομματικό όφελος.
Δεν θα τους σώνει συνεχώς ένας Χαρδαλιάς που τρέχει σαν το Βέγγο να τα προλάβει όλα (σ.σ. από τότε που ανέλαβε την πολιτική προστασία του έχουν συμβεί, φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί, ανεμοστρόβιλοι μέχρι και πανδημία).
Δεν αρκεί η καταστολή χωρίς την πρόληψη με ουσιαστικό και βαθύ σεβασμό στο περιβάλλον. Με τον Υπουργό των εξορύξεων και της καταστροφής του περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη που κάνει ότι δεν τα καταλαβαίνει όλα αυτά, θα λογαριαστούμε και στο μέλλον…

Υ.Γ: Τι σχέση έχει αυτό το άρθρο με τον τίτλο του; Καμμία. Έβαλα αυτόν τον τίτλο διότι για τη βόλτα της Πρωτοψαλτη υπάρχει ενδιαφέρον από όλους, ενώ για το οξυγόνο των παιδιών μας και των εγγονιών μας, είμαστε μόνο κάποιοι λίγοι γραφικοί που φωνάζουμε.

Συγγνώμη αν Θεωρηθεί ότι σας εξαπάτησα …