Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές σε Καστοριά, Εορδαία και Αμύνταιο

Τα «παράθυρα» για πρόωρη σύνταξη στο Δημόσιο
19 Ιουνίου 2023
Μεσσήνη: Seatrac στην παραλία της Μπούκας- Ακολουθούν τρεις ακόμη παραλίες
19 Ιουνίου 2023
Show all

Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές σε Καστοριά, Εορδαία και Αμύνταιο

Δύο δήμοι, της Εορδαίας και της Καστοριάς, ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικές ζημιές σε υποδομές στην αγροτική ύπαιθρο, αγροτικοί και επαρχιακοί δρόμοι έχουν υποστεί καθιζήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απροσπέλαστοι από τις πλημμύρες καναλιών και χειμάρρων.

Στην Κλεισούρα Καστοριάς και το Μηλοχώρι Εορδαίας κινδύνευσαν και κατοικίες από τις πλημμύρες. Η νοτιοδυτική λεκάνη του δήμου Εορδαίας και τα χωριά Μηλοχώρι, Εμπόριο, Φούφα, Δροσερό, Ασβεστόπετρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με καταστροφές σε δρόμους και αγροτικές υποδομές από τις πλημμύρες των καναλιών, ενώ οι καλλιέργειες τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς αναφέρει ότι 1.200 στρέμματα πατάτας στο χωριό Φούφα έχουν καταστραφεί κι όπως επισημαίνει, ορισμένοι από τους παραγωγούς, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων του Μαρτίου, είχαν ξαναφυτεύσει τα χωράφια τους για να γνωρίσουν σήμερα την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης μιλά για μεγάλες ζημιές στα κεράσια και τα μήλα. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων δεν μπόρεσε να γίνει η καρπόδεση στα δένδρα κι όσα κατάφεραν να δέσουν τον καρπό τους, λίγο μετά τον έριξαν, λόγω των βροχών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήριος Βόσδου επισκέφθηκε εκτάκτως την αγροτική περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας και υποσχέθηκε στους παραγωγούς ότι θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για την αποζημίωση των καλλιεργειών που επλήγησαν.

Τέλος, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Κοζάνης Πρόδρομος Ασλανίδης δήλωσε ότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης εισηγήθηκε θετικά στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε οι παραπάνω δήμοι να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι δήμοι να χρησιμοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό εξοπλισμό και οικονομικούς πόρους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την ανακούφιση των πληγέντων.