Ζωή ξανά για τα διατηρητέα κτίρια της Εταιρείας Φωταερίου

Επίσκεψη Γ. Πατούλη στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγ. Σοφία” με αφορμή την εγκατάσταση του νέου μαγνητικού τομογράφου
10 Ιουνίου 2020
Παράδοση 80 κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης
10 Ιουνίου 2020
Show all

Ζωή ξανά για τα διατηρητέα κτίρια της Εταιρείας Φωταερίου

«Ζωή» θα αποκτήσουν ξανά τα διατηρητέα κτίρια της παλιάς Εταιρείας Φωταερίου που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του νέου κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Εκεί που στις αρχές του 1890 γινόταν η καύση του λιθάνθρακα για να παραχθεί φωταέριο και τοποθετούνταν οι δεξαμενές που το φιλοξενούσαν, θα εγκατασταθούν τα πλέον σύγχρονα οπτικαακουστικά συστήματα για την υποστήριξη του συνεδριακού κέντρου και της αίθουσας κοινωφελούς χρήσης, που θα λειτουργήσουν σε λίγο καιρό. Τα διατηρητέα με τα μεγάλα καμπυλωτά ανοίγματα, την κεραμωτή στέγη και τον ελαφρύ διάκοσμο θα αποκατασταθούν πλήρως, ώστε με τη λειτουργία τους να θυμίζουν σε όσους υποδέχονται τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης- συμφωνίας χορηγίας από τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline AG) προς την Περιφέρεια για την κατασκευή του συνεδριακού κέντρου και της αίθουσας κοινωφελούς χρήσης. Είχε προηγηθεί το 2016 η αποστολή σχετικής επιστολής από την Περιφέρεια στην εταιρεία του αγωγού TAP, ενώ τη δράση αυτή υποστήριξαν με επιστολές τους, σύλλογοι, σύνδεσμοι και επιμελητήρια.
Από την πλευρά της, η εταιρεία, στο πλαίσιο της πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνδράμει στην αποπεράτωση της κατασκευής του συνεδριακού κέντρου και της αίθουσας κοινωφελούς χρήσης μέσω της χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση των έργων αυτών στα δύο από τα τρία διατηρητέα κτίρια. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1,3 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία.
Η εγκατάσταση της παλιάς Εταιρείας Φωταερίου τροφοδοτούσε τις λάμπες φωτισμού των δρόμων της Θεσσαλονίκης αλλά και τα νοικοκυριά. Μετά το 1907 που άρχισε να υπερισχύει η ηλεκτροδότηση, η χρήση του φωταερίου περιορίστηκε στα νοικοκυριά για λόγους θέρμανσης και για τη χρήση της κουζίνας. Το 1917, η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη έδωσε τη χαριστική βολή στο φωταέριο καθώς κατέστρεψε το δίκτυο των αγωγών διανομής. Το εργοστάσιο, που είχε δημιουργήσει αρχικά η οθωμανική εταιρεία παραγωγής αερίου σταμάτησε να λειτουργεί, το δίκτυο δεν επισκευάστηκε ποτέ και ο χώρος ερήμωσε. Τα τρία κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα το 1994 από την 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η Περιφέρεια προχώρησε στη μερική αποκατάστασή τους εκτελώντας εργασίες κυρίως για την ενίσχυση της στατικότητάς τους και τη συντήρηση των εξωτερικών τους επιφανειών. Δεν εκτελέστηκαν, ωστόσο, εργασίες στο εσωτερικό των κτιρίων.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, που υπολογίζεται στα τέλη Μαρτίου του 2021, στο ένα κτίριο θα στεγαστεί αίθουσα συνεδριάσεων με βοηθητικούς χώρους (φουαγιέ, αίθουσες μετάφρασης, αποθήκη και αίθουσα οπτικοακουστικού υλικού), ενώ στο άλλο κτίριο θα λειτουργήσουν γραφεία και χώροι για την υποστήριξη της λειτουργίας του πρώτου κτιρίου. Στον εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεταφραστικά συστήματα, μικροφωνικές και μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, λογισμικό εγγραφής συνεδρίου, διαχείρισης ψηφοφορίας και καταγραφής συνέδρων, συστήματα μετάδοσης εικόνας, μονάδα ελέγχου αυτοματισμών κ.α.