Ηράκλειο: Χώρος περιπάτου και αναψυχής τα Ενετικά Τείχη

Να ανοίξει ξανά η διέλευση επισκεπτών από Βουλγαρία στη Νυμφαία ζητά ο δήμαρχος Κομοτηνής
1 Ιουλίου 2020
Αρνητική Γνωμοδότηση για τα αιολικά στις κυκλάδες
1 Ιουλίου 2020
Show all

Ηράκλειο: Χώρος περιπάτου και αναψυχής τα Ενετικά Τείχη

Ένας ανακαινισμένος χώρος περιπάτου και αναψυχής έχει δημιουργηθεί στο ισόπεδο τμήμα των Ενετικών Τειχών, από τον Προμαχώνα Ιησού έως τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, μετά τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ευπρεπισμού που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είχε την ευκαιρία να περπατήσει την διαδρομή από την Πύλη Βηθλεέμ έως τον Άγιο Ανδρέα, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Ελένη Κανάκη κ.ά.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Η πρώτη παρέμβαση που κάναμε στα Ενετικά Τείχη έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά το συγκεκριμένο τμήμα του μνημείου.

Οι συμπολίτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν ευπρεπισμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αρχαιολογία θα προχωρήσουμε σύντομα και στην δεύτερη, μεγάλη παρέμβαση που στοχεύει στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και στην μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά, αλλάζουμε το Ηράκλειο, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του».

Το έργο προϋπολογισμού 503.290 ευρώ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Έχουν ήδη γίνει οι παρακάτω εργασίες:

– Καθαρισμός και διάστρωση των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών με υλικό που αποτελεί τη βάση για την τελική στρώση του χυτού δαπέδου (όπως αυτό που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού).

– Αποκατάσταση της καθίζησης στη γεφύρωση του ανοίγματος της Πύλης Ιησού.

– Αποψίλωση και καθαρισμός της αυτοφυούς βλάστησης.

– Συντήρηση και περιποίηση της υπάρχουσας βλάστησης και νέες φυτεύσεις στα εξωτερικά πρανή από τον Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα μέχρι τον Προμαχώνα Βηθλεέμ.

– Συντήρηση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού με επισκευή των καθιστικών και τοποθέτηση νέων.

– Τοποθέτηση νέων δοχείων απορριμμάτων στα ενετικά τείχη, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.