Η ΑΔΕΔΥ για την εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων από την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αδιανόητες οι καθυστερήσεις στις πληρωμές!!!
17 Μαρτίου 2023
ΥΠΕΣ: Εντάξεις 89 έργων ύψους 162,6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
20 Μαρτίου 2023
Show all

Η ΑΔΕΔΥ για την εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσε η εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων από την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έδωσε η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «πρωτοφανές μένος» της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και το 2023 οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι μηδενικές. Ταυτόχρονα σημειώνει «οι «αυξήσεις» αυτές, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφια νούμερα και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν φτάσει στα ύψη».

Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της τονίζει ακόμη πως παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο επί δώδεκα χρόνια δεν έχουν δει καμιά αύξηση στους μισθούς τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο, πρωτοφανείς περικοπές (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μείωση αποδοχών μέχρι και 40%, πάγωμα διετίας 2016-17 κ.λπ.), η κυβέρνηση ανακοινώνει «αυξήσεις» για το 2024, την ώρα που ο συνταγματικός βίος της λήγει τον Ιούλιο του 2023, το αργότερο.

«Αυτή τη στιγμή, αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αμείβονται με μισθούς πείνας. Ειδικά η Υ.Ε. κατηγορία, με μισθούς 500 – 650€ καθαρά, πένεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες κατηγορίες υπαλλήλων-αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι 25.000 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται να ζήσουν στις νησιωτικές περιοχές της χώρας με 737€ τον μήνα καθαρά, λιγότερα δηλαδή και από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, όταν τα ενοίκια έχουν 500€ τον μήνα. Με μισθούς πείνας αμείβονται, επίσης, χιλιάδες υγειονομικοί, που είχαν 30 νεκρούς στην πανδημία, οι υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων και των Φορέων του Δημοσίου.

Όλα αυτά δεν συγκινούν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Το αυτί τους δεν ιδρώνει, αλλά τα δικά τους Golden Boys τα χρυσοπληρώνουν με 8.000€ τον μήνα στον ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αντέδρασαν, πραγματοποιώντας δύο γενικές απεργίες με μοναδικό αίτημα: «Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Οι αγώνες αυτοί θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, μέχρι να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και γενικότερα όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας».