Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Κοζάνης με την πρέσβειρα της Σλοβακίας

Εργασίες καθαρισμού στην παραλία Βοτσαλάκια από τον Δήμο Πειραιά
15 Ιουνίου 2020
Σηματοδοτήθηκαν 130 χλμ περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στον δήμο Αριστοτέλη
15 Ιουνίου 2020
Show all

Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Κοζάνης με την πρέσβειρα της Σλοβακίας

H απολιγνιτοποίηση, ζητήματα εκπαίδευσης και η συνεργασία σε θέματα Πολιτισμού, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της πρέσβειρας της Σλοβακίας Ιβέτα Χρίτσοβα (Iveta Hricova) στον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα.
Η Σλοβακία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει όπως και η Ελλάδα την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης και η κ. Χρίτσοβα, αναφερόμενη στην ομαλή μετάβαση της οικονομίας στη μεταλιγνιτική εποχή, είπε ότι «μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εναρκτήριο σημείο για συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών», επισημαίνοντας πως «οι κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες».
Η εκπαίδευση και τα θέματα πολιτισμού συμφωνήθηκε ότι είναι ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σλοβακία και πιο πολύ στις περιοχές που θα πληγούν από την απανθρακοποίηση της τοπικής Οικονομίας.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας πρότεινε την οικονομική συνεργασία των αντίστοιχων Περιφερειών στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Cities και τη συνεργασία με τις περιφερειακές δομές εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η πρέσβης, συνοδευόμενη από την αναπληρώτρια επικεφαλής της Πρεσβείας της Σλοβακίας Σιμόνα Κόσνοβα, επισκέφτηκε το νέο κτίριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου και προσέφερε μια σειρά σλοβακικών βιβλίων. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελπίδα Κουϊμτζίδου και ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Γιάννης Μυροφορίδης συμφώνησαν στην από κοινού διοργάνωση εκθέσεων, καθώς και στην αδελφοποίηση της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης με βιβλιοθήκες της Σλοβακίας.