Η Κοζάνη ταξιδεύει τα χνάρια της Χάρτας του Ρήγα

Αθήνα: Στο Καταφύγιο του Σωκράτη γιορτάζει ο Δήμος την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
4 Οκτωβρίου 2021
Ηλιούπολη: Αιτήσεις για τη «Φοιτητική Γραμμή» προς Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη
4 Οκτωβρίου 2021
Show all

Η Κοζάνη ταξιδεύει τα χνάρια της Χάρτας του Ρήγα

Το οδοιπορικό στη Βιέννη ξεκίνησε! Πέντε Κοζανίτες, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, βρέθηκαν στη Βιέννη για να ακολουθήσουν τα χνάρια της Χάρτας του Ρήγα.Το οδοιπορικό ξεκίνησε με επίσκεψη στους δύο ορθόδοξους ναούς της Βιέννης, τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Τριάδα. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν ο ναός των Ελλήνων, Οθωμανών υπηκόων, το κτίριο του οποίου αγοράστηκε και παραχωρήθηκε από τον Γεώργιο Καραγιάννη (τον Κοζανίτη πρόγονο του μεγάλου συνθέτη Herbert von Karajan).

Η Αγία Τριάδα αντίστοιχα ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, με χρήματα του εθνικού ευεργέτη Σινά. Στην Αγία Τριάδα στεγαζόταν και η Ελληνική Σχολή, όπου δίδαξαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Δημήτριος Δάρβαρης, ο Ευφρόνιος Ραφαήλ Πόποβιτς εκτός των άλλων.

Η συνέχεια της πορείας στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα τετράγωνα που έζησαν οι Έλληνες του 18ου – 19ου αιώνα (ανάμεσα τους πολλοί Κοζανίτες, με προεξέχουσες μορφές την οικογένεια Καραγιάννη, Οικονόμου, αλλά και τις οικογένειες Δούμπα, Σίνα, Νάκου, Δάρβαρη), τους οδήγησε στα τετράγωνα, όπου κάποτε δέσποζαν οι κατοικίες – παλάτια των προγόνων τους, το τυπογραφείο του Βεντότη, όπου τυπώθηκαν κάποια από τα έργα του Ρήγα, η οικία όπου φιλοξενήθηκε ο Ρήγας και η οικία του Γεωργίου Πούλιου.

Το οδοιπορικό έκλεισε με επίσκεψη στο χώρο, όπου στεκόταν το αστυνομικό μέγαρο στο οποίο φυλακίστηκε ο Ρήγας και οι σύντροφοί του!! Ένα ρίγος μας διαπέρασε, σκεφτόμενοι όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να μπορούμε να συλλογιζόμαστε ελεύθερα!