Η κυβέρνηση δείχνει την Αυτοδιοίκηση για τις απευθείας αναθέσεις των 6,65 δισ.

Περιφέρεια Αττικής: Στην πρώτη γραμμή της μάχης για αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων
18 Φεβρουαρίου 2022
Ξεκινά το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου, “ΗΛΕΚΤΡΑ”
21 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Η κυβέρνηση δείχνει την Αυτοδιοίκηση για τις απευθείας αναθέσεις των 6,65 δισ.

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η κυβέρνηση δείχνει την Αυτοδιοίκηση για τις απευθείας αναθέσεις των 6,65 δισ.

Την Αυτοδιοίκηση έβαλε στο κάδρο των απευθείας αναθέσεων των 5 δισ. που κατήγγειλε πριν μερικές ημέρες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις καταγγελίες Τσίπρα ο κ. Οικονόμου αρχικά κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιδίδεται στην αγαπημένη του άσκηση του λαϊκισμού». Για να προσθέσει: «Θα του συνιστούσαμε να επεξεργαστεί καλύτερα τα στοιχεία που επικαλείται. Να μην βάζει στον ίδιο κουβά ανόμοια πράγματα, για παράδειγμα αναθέσεις που έχουν γίνει από την Αυτοδιοίκηση, ή να μην συναθροίζει στα ίδια νούμερα διαδικασίες που αφορούν ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μας παρουσιάσει τον κατάλογο, να μας πει με ποιες από αυτές διαφωνεί στο περιβάλλον, στον χώρο και τον τρόπο με τον οποίο έγιναν».
Να σημειωθεί ότι με σημερινό του δημοσίευμα το ieidiseis.gr, επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) ανεβάζει το ποσό για τις απευθείας αναθέσεις και τις κλειστές διαδικασίες, που έχει δαπανήσει το Δημόσιο στα 6,65 δισ. ευρώ για το διάστημα από την 1.1.2020 μέχρι και τις 31.10.21, σε 6,65 δισ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) στο 18μηνο (από 1-1-2020 έως 30-6-2021) ανατέθηκαν 2,17 δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και 2,73 δις ευρώ με διαδικασίες κλειστού τύπου (διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και κλειστή διαδικασία αρ. 28/αρ.265).
Το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ που είχε δαπανηθεί στο 18μηνο ως τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο αφορά συμβάσεις για αγορά υπηρεσιών, προμηθειών και μελετών, είχε εκτοξευθεί στο τέλος Οκτωβρίου στα 6,65 δις. ευρώ.

Με την απάντηση του ο κ. Οικονόμου δεν αρνείται το υπέρογκο ύψος των απευθείας αναθέσεων. Ωστόσο επιχειρεί:
-Να βάλει στο κάδρο την Αυτοδιοίκηση
-Να υποστηρίξει ότι έγιναν λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
-Να πείσει ότι οι υπόλοιπες έγιναν για υπηρεσίες και προϊόντα που ήταν χρήσιμα για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει απευθείας αναθέσεις 5 δισ., με τον πρωθυπουργό να αναρωτιέται ειρωνικά αν μέσα σε αυτές βάζει και τα Rafale!