Η Νίσυρος στο δρόμο αναγνώρισης της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Δήμος Κοζάνης: Εκδήλωση νομικής πληροφόρησης των εργαζομένων για ασφαλιστικά θέματα
18 Μαρτίου 2021
Κέρκυρα: Διευκόλυνση ευάλωτων πολιτών και ηλικιωμένων για εμβολιασμό
18 Μαρτίου 2021
Show all

Η Νίσυρος στο δρόμο αναγνώρισης της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Προγραμματική σύμβαση Έρευνας και Ανάπτυξης, υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Νισύρου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), και ειδικότερα με την Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO που φιλοξενείται στο Ίδρυμα αυτό, στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και της πολιτικής εξωστρέφειας και ανάπτυξης που ακολουθεί η δημοτική Αρχή.

Όπως σημειώνεται, η Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO μοναδική στο είδος της σε παγκόσμιο επίπεδο, επικεντρώνεται σε θέματα Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού που σχετίζονται με το Φυσικό Περιβάλλον και τον Οικοτουρισμό. Αποτελείται από πολυμελή επιστημονική ομάδα, διακεκριμένων καθηγητών Ελληνικών και άλλων πανεπιστημίων από χώρες όλων των Ηπείρων.

Σκοπός της συνεργασίας του Δήμου με το ΔΙΠΑΕ, όπως τονίζεται είναι, η προετοιμασία, σύνταξη και υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη του ηφαιστείου της Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προγράμματα του Διεθνούς αυτού Οργανισμού.

«Τα οφέλη από την ένταξη στο Δίκτυο αυτό (κάτι για το οποίο διαγωνίζονται δεκάδες χώρες από όλο τον πλανήτη με ανάλογες υποψηφιότητες δικών τους γεωλογικών μνημείων), είναι πολύ μεγάλα και για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού, αλλά και για την ήπιας μορφή οικοτουριστική – τουριστική αξιοποίησης του, όπως και για την παγκόσμια ανάδειξή του ως γεωπεριβαλλοντικού μνημείου μοναδικής αξίας», τονίζει ο Δήμος Νισύρου σχετικά και προσθέτει ότι:

Για την υλοποίηση της υποβολής ενός άρτιου φακέλου υποψηφιότητας, η προαναφερθείσα Έδρα θα συνεργαστεί στενά με τους επικεφαλείς και τους συμβούλους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Γεωπάρκων της UNESCO. Επικεφαλής της προσπάθειας θα είναι ο Διευθυντής της Έδρας Καθηγητής του ΔΙΠΑΕ, Δ. Εμμανουλούδης, και βασικοί συνεργάτες του τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Έδρας, Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Antonio Jose Guerra, Καθηγητής του Federal University, Rio de Janeiro, Αργεντινή, μέλος Συμβουλίου Γεωπάρκων Νοτίου Αμερικής, Garry Stevens, Καθηγητής του Western Sydney University, Αυστραλία, ειδικός σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης απομακρυσμένων περιοχών, Δρ. Έλενα Σαμουρκασίδου, ειδική σε θέματα ανάπτυξης ΟΤΑ, όμορων με θάλασσα περιοχών, Όλγα Παπάντσιου, Msc, υπεύθυνη συντονισμού συνεργασιών ΟΤΑ με το Επιστημονικό Δυναμικό της Έδρας.

Η συνεργασία των δυο μερών θα έχει 12 μήνες διάρκεια με επέκταση στους 18 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου.