Η ΠΕΔ Ηπείρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου και στις Δ.Κ Κρανέας και Θεσπρωτικού

Εγκρίθηκαν από το Κ.Α.Σ. οι προτάσεις για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση των Νεωρίων
3 Φεβρουαρίου 2022
Στην σήμανση αξιοθέατων και μνημείων προχωρά ο Δήμος Χαλκιδέων
3 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Η ΠΕΔ Ηπείρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου και στις Δ.Κ Κρανέας και Θεσπρωτικού

Ένα ομόφωνο και ηχηρό «όχι» στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άρθρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Ηπείρου, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022.

Την αφορμή έδωσαν δύο μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών πάρκων που προκαλούν αντιδράσεις στην Άρτα και στο Δήμο Ζηρού αντίστοιχα, καθώς έχουν πάρει άδεια παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αγνοώντας πλήρως τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι, πέραν της ομόφωνης αντίθεσης στα δύο έργα ΑΠΕ στο Νομό Άρτας και το Δήμο Ζηρού, εκφράστηκε η αγανάκτηση των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στάση της πολιτείας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, τονίστηκε από όλους.

O πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης επεσήμανε στη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση, πως ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη συζήτηση στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, φαίνεται ότι δεν προχώρησε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ που αναμένονταν πως θα βάλει τάξη στη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ.

Γενική ήταν η συμφωνία των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. πως επί της αρχής οι Δήμοι της Ηπείρου τάσσονται υπέρ των έργων ΑΠΕ.

Το μεν πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου ισχύος 103MW, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ήλθε προς συζήτηση στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου μετά από αίτημα των Δημάρχων Ν. Σκουφά και Αρταίων, Ροζίνα Βαβέτση και Χρήστου Τσιρογιάννη αντίστοιχα.

Η κ. Βαβέτση τόνισε πως το πλωτό φωτοβολταϊκό διαλύει κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ομορφιάς της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου που δρομολογείται το τελευταίο διάστημα από το Δήμο Ν. Σκουφά και κατέληξε λέγοντας πως θα αποτελέσει ταφόπλακα για το Νομό της Άρτας.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης επεσήμανε την απουσία θεσμικού πλαισίου στην αδειοδότηση των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει ότι λαμβάνεται υπόψη ο λόγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ξεχώρισε τα μεγάλα από τα μικρά έργα ΑΠΕ.
Εκπρόσωποι – μέλη της συντονιστικής επιτροπής ομάδας πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, πήραν το λόγο στη διάρκεια της συζήτησης, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής περιέγραψε την ιστορία εγκατάστασης δύο φωτοβολταϊκών πάρκων της εταιρείας «Green Repower – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», στο ορεινό όγκο της Κρανιάς, ισχύος 70 και 40MW αντίστοιχα, στις θέσεις Βόϊδι και Κάτω Βλάχα.

Τα δύο πάρκα έχουν πάρει άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ, καλύπτουν έκταση 2.000 στρεμμάτων, έκταση δημοτική, παραβιάζοντας εμπράγματα δικαιώματα του Δήμου Ζηρού επί της περιουσίας του.

Το λόγο πήραν στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρταίων Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια και Ζίτσας, Βασίλης Γαρδίκος.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρότεινε στην τελική απόφαση του οργάνου να συμπεριληφθούν και τα εξής:

Να σχεδιαστεί και να προταθεί προς υλοποίηση με πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ ή όποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου, μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου που θα αφορά όλους τους Δήμους της περιοχής και η Π.Ε.Δ. εδώ προτίθεται να συνδράμει στη φάση του σχεδιασμού.
Άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αφαιρέσει από το Δασαρχείο τη δυνατότητα να θεωρεί κατά τεκμήριο δημόσιες, δημοτικές δασικές εκτάσεις και να τις διαθέτει σε υποψήφιους παραγωγούς με εφ’ άπαξ αντίτιμο, χωρίς διαγωνισμό. Επειδή αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Δήμου Ζηρού, για το φωτοβολταϊκό της Κρανιάς, η Π.Ε.Δ. προτίθεται εφόσον απαιτηθεί, να συνδράμει νομικά το Δήμο.
Επικαιροποιώντας την παλιότερη απόφαση της Π.Ε.Δ., ζητά να ενθαρρυνθεί και χρηματοδοτηθεί η ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων στους δήμους, ώστε μέσω αυτών να εκτελούν έργα ΑΠΕ, σε εκτάσεις που ίδιοι θα κρίνουν ότι μπορούν να χωροθετηθούν. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αμβλυνθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας καθώς το όφελος από την λειτουργία των ΑΠΕ θα μετακυλιστεί στους πολίτες.