Θεσσαλία: Τι προβλέπει το «master plan» της αντιπλημμυρικής θωράκισης

Eπανυπολογισμός για χιλιάδες συντάξεις ΟΤΑ με βαρέα και συνταξιούχους Δημοσίου
7 Μαρτίου 2024
Πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης
7 Μαρτίου 2024
Show all

Θεσσαλία: Τι προβλέπει το «master plan» της αντιπλημμυρικής θωράκισης

Πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Θεσσαλία: Τι προβλέπει το «master plan» της αντιπλημμυρικής θωράκισης

Η κεντρική διαχείριση του νερού θεωρείται κομβικής σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, που ακόμη μετρά τις «πληγές» της από την κακοκαιρία «Daniel», όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας που έχει αναλάβει τα σχετικά έργα στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, μιλώντας για το «master plan» της εταιρείας για την περιοχή, στην ΕΡΤ, ανέφερε πως μεταξύ άλλων έχουν οριστεί οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επεσήμανε, είναι η ξηρασία μετά τις πλημμύρες και η έλλειψη νερού.

Εξηγώντας, σημείωσε ότι «ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ μπορεί κανείς να βρει νερό στα 300 μέτρα, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό».

Τόνισε ότι το πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος ενώ όπως είπε, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή η οποία δεν έχει λύση. «Δηλαδή έτσι και φτάσουμε κι έχουμε υφάλμυρο νερό παντού δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα» υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξήγησε πως ο οργανισμός διαχείρισης υδάτων αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Λίμνη Κάρλα: Σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως το νερό μετά τις πλημμύρες «έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή. Ο Περιφερειάρχης ο κ. Κουρέτας κάνει μετρήσεις εκεί συνεχώς».

«Με αυτόν τον τρόπο σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης» υπογράμμισε.

Όπως είπε, οι αγρότες ζητούν επιτακτικά μία σήραγγα «αλλά το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα για να φεύγουν τα νερά καθώς το ζητούμενο είναι να μη πλημμυρίζει το σπίτι».

«Εμείς προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή κι όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα» υπογράμμισε.

«Η βασική αρχή θα πρέπει να γίνει στα έργα ορεινής υδρονομίας» απάντησε ερωτηθείς για το από πού θα ξεκινήσουν.

«Προσπαθούμε όσο γίνεται πάνω στα βουνά να συγκρατήσουμε τους όγκους υδάτων έτσι ώστε αν το νερό έρθει σε τέτοιες ποσότητες να μη φεύγει μαζικά» εξήγησε.

«Στη συνέχεια είναι και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς» συμπλήρωσε.

Όπως είπε «φανταστείτε ότι στην περιοχή υπάρχουν ποτάμια που στις κοίτες τους έχουν κορμούς δέντρων. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βόλο, δεν είναι μόνο η περιοχή Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας κλπ. Και στο Πήλιο έχουμε τέτοια θέματα όπου τα δέντρα μέσα στην κοίτη δημιουργούν πρόχειρα φράγματα όταν έρχεται μια τέτοια ποσότητα νερού με φερτά υλικά. Και αυτό φυσικά προκαλεί πλημμύρα γιατί το νερό αντί να μπορεί να πηγαίνει μέσω της κοίτης και να διοχετευτεί στη θάλασσα, καταλήγει σε σπίτια και σε περιουσίες».