Θεσσαλονίκη: Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

Νέοι κάδοι ανακύκλωσης στον Δήμο Πειραιά
13 Νοεμβρίου 2020
Βύρωνας: Υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης και μέσω τηλεδιάσκεψης
13 Νοεμβρίου 2020
Show all

Θεσσαλονίκη: Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, ακριβώς απέναντι από το ΥΜΑ-Θ, στη Θεσσαλονίκη, με τη σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.».

Την προγραμματική σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη «Μελέτη της κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή κατασκευή Συγκοινωνιακού Πολυτροπικού Κέντρου – Μελέτη αποκατάστασης της Πλατείας Διοικητηρίου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου» υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εκ μέρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε πως η συγκεκριμένη υπογραφή «είναι μία τονωτική ένεση αισιοδοξίας και ελπίδας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει μία μελέτη, η οποία θα αποκαταστήσει την πλατεία έτσι όπως την ήξερε η Θεσσαλονίκη και συγχρόνως θα αναδείξει τις αρχαιότητες». Επισήμανε, δε, πως το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου για τουλάχιστον τρεις – τέσσερις δεκαετίες, καθώς οι αρχαιότητες οι οποίες προέκυψαν από την ανασκαφή, ξεκινώντας τις εργασίες για την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ στη θέση αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντικές.

«Έγιναν πολλές προσπάθειες και υπήρξαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τοπικούς και μη παράγοντες για το κατά πόσον θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί ένας χώρος στάθμευσης. Τελικά, τα πράγματα ήταν απαγορευτικά. Πιστεύουμε ότι η λύση που προτείνεται στη μελέτη, είναι η καλύτερη: Να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης στο σημείο εκείνο και να επανέλθει η συνέχεια του αστικού ιστού. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, υπάρχει μία ασυνέχεια στον αστικό ιστό σε εκείνη την περιοχή», πρόσθεσε η υπουργός, εκτιμώντας πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η μελέτη και σε συγκεκριμένο χρόνο θα κατασκευαστεί και το έργο.

Σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «σε μια δύσκολη στιγμή για την πόλη δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας και προοπτικής». Συμπλήρωσε ότι «επί 30 χρόνια, δυστυχώς, το έργο αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Δεν κοιτάμε, όμως, πίσω. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε η πόλη να αποκτήσει ακριβώς αυτό που της αξίζει», ενώ εξέφρασε τη σιγουριά πως πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει μία πλατεία, που θα αποτελεί στολίδι, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, η κ. Πατουλίδου, από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια του «βρήκε σύμμαχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να ανακοινώνει ότι η πλατεία Διοικητηρίου θα συμπεριληφθεί στα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».