Θ. Λιβάνιος: Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή δανείων των δήμων προς το ΤΠΔ – 15 εκ. ευρώ για στήριξη των ΚΔΑΠ

Καθαρισμοί ρεμάτων στην Ανατολική Αττική
12 Νοεμβρίου 2020
Απόλυτη εγρήγορση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο Τ. Θεοδωρικάκος από τους δήμους
13 Νοεμβρίου 2020
Show all

Θ. Λιβάνιος: Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή δανείων των δήμων προς το ΤΠΔ – 15 εκ. ευρώ για στήριξη των ΚΔΑΠ

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν σειρά από τρέχοντα ζητήματα, με προτεραιότητα τη ρύθμιση που δίνει παράταση τριών επιπλέον μηνών στην περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων και αποπληρωμή τους σε 11 δόσεις, αρχής γενομένης το 2022 κι όχι την προσεχή χρονιά εξήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος μιλώντας στη συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Επίσης ο υφυπουργός επισήμανε ότι η κατανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των δήμων λόγω πανδημίας, που θα πραγματοποιηθεί τις επέμενες ημέρες και θα είναι ίση με τη μισή μηνιαία δόσης ΚΑΠ, έγινε με βάση την εφαρμογή αλγορίθμου.

Στόχος του υπουργείου είπε, είναι να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν όσες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται.

Όσον αφορά το νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι πρέπει επιτέλους το κεντρικό κράτος να εμπιστευτεί την Αυτοδιοίκηση. Να δοθούν αρμοδιότητες που θα μπορούν να ασκηθούν από όλους τους δήμους από την πρώτη μέρα. Αυτό προϋποθέτει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών και δήμων, είπε. Στο ζήτημα αυτό έδωσε το παράδειγμα της εκπαίδευσης, όπου οι δήμοι έχουν μια σειρά από ευθύνες, χωρίς όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει έναν νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ όσον αφορά τα κριτήρια που θα τεθούν. Αλλά και στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, που αποτελεί εστία της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε απλοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο αποτελεσματικότερους ελέγχους με λιγότερους μηχανισμούς.

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ο ρόλος κάθε αυτοδιοικητικού οργάνου, με στόχο τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν θα λάβουν υπόψη τις απόψεις των δήμων, γιατί οι δήμοι γνωρίζουν τα προβλήματα, μπορούν να δώσουν λύσεις και να καταστούν εργαλεία τοπικής ανάπτυξης.

Τέλος ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενίσχυσης των Δήμων για τη στήριξη των ΚΔΑΠ της χώρας. Με επιπλέον 15 εκ. ευρώ διασφαλίζεται η λειτουργία τους για φέτος, ενώ χιλιάδες παιδιά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση.