Κάτοικοι του Μονοπήγαδου του Δήμου Θέρμης δίνουν τα σπίτια τους για τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Στην εκμίσθωση του «Ξενία» Κοζάνης μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας προχωρά η ΕΤΑΔ Α.Ε.
10 Μαρτίου 2022
ΥΠΕΣ –Συμβασιούχοι COVID: Παράταση δύο ταχυτήτων –Ποιοι μένουν εκτός
11 Μαρτίου 2022
Show all

Κάτοικοι του Μονοπήγαδου του Δήμου Θέρμης δίνουν τα σπίτια τους για τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού και ουσιαστικής αλληλεγγύης προχώρησαν οι κάτοικοι του Μονοπήγαδου, του Δήμου Θέρμης στο οποίο φιλοξενούνται από χθες πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, τα μέλη του οποίου, εξασφάλισαν στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζονται για τις οικογένειες των προσφύγων.

Οι κάτοικοι του Μονοπήγαδου, πρόσφυγες και οι ίδιοι από τον Πόντο, δεν έμειναν ασυγκίνητοι στο δράμα το οποίο βιώνουν οι Ουκρανοί οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξ αιτίας του πολέμου. Αμέσως μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων συγκρότησαν ομάδα εθελοντών η οποία ανέλαβε να εξασφαλίσει στέγη για τη φιλοξενία προσφύγων. Ήρθαν σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίες δεν κατοικούνται το χειμώνα, οι οποίοι τις διέθεσαν δωρεάν για τη στέγαση των προσφύγων. Οι εθελοντές – κάτοικοι ανέλαβαν οι ίδιοι να ετοιμάσουν τις κατοικίες, καθώς και να κάνουν τις όποιες επισκευές κρίθηκαν αναγκαίες.

Παράλληλα, με την έγκριση και τη συμπαράσταση του Δήμου Θέρμης, εξασφάλισαν μέσω του Δήμου, εθελοντών και χορηγών, όλα τα αναγκαία για την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των προσφυγικών οικογενειών. Από τη σίτιση και τον ρουχισμό, ως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ψυχολογική υποστήριξη, την απασχόληση των παιδιών στις δομές του Δήμου κ.ο.κ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι διαθέσιμες κατοικίες οι οποίες θα φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων, κυρίως μητέρες με μικρά παιδιά. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες ετοιμάζονται και άλλα σπίτια για να υποδεχθούν επιπλέον πρόσφυγες. Η επιλογή των προσφύγων γίνεται με ευθύνη του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «την περασμένη εβδομάδα ήρθε αντιπροσωπεία κατοίκων του Μονοπήγαδου, με ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία τους και ζήτησαν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Δήμου. Αφού τους συνεχάρηκα γι’ αυτήν τη σπουδαία πρωτοβουλία, τους διαβεβαίωσα ότι ο Δήμος θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη, οικονομική, αλλά και μέσα από τις κοινωνικές δομές του και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του. Ήδη, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους εθελοντές – κατοίκους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την πατρίδα τους, εξ αιτίας του πολέμου. Όπως βοηθάμε, μέσα από τις κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες μας, εκατοντάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές, στο Δήμο Θέρμης. Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, συγχαίρουμε και στηρίζουμε τους κατοίκους του Μονοπήγαδου γι’ αυτήν την πρωτοβουλία τους και ευχόμαστε ο ξεριζωμός των προσφύγων της Ουκρανίας να είναι προσωρινός και σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».