Κέρκυρα: Δημοτικό δίκτυο χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης

Λάρισα: «Ιπποκράτειος τόπος» με βοτανικό κήπο με φαρμακευτικά φυτά, δένδρα και νέο αμφιθέατρο εντός του Αλκαζάρ
17 Μαρτίου 2022
Έτοιμο το πρώτο πάρκο εκγύμνασης και εκπαίδευσης σκύλων στον Δήμο Καστοριάς
17 Μαρτίου 2022
Show all

Κέρκυρα: Δημοτικό δίκτυο χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης

Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, για πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία δημοτικό δίκτυο χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ).

Όπως τονίζει, η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών του για αποτελεσματική διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων που παράγονται εντός των διοικητικών του ορίων, για εναρμόνιση με την εθνική/ευρωπαϊκή νομοθεσία και ουσιαστική εξυπηρέτηση όλων των δημοτών του.

Ήδη, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση συνολικά 26 ειδικών κάδων οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ειδικά σημεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Οι κάδοι είναι καινούργιας κατασκευής και σε άψογη κατάσταση ενώ έχουν σχήμα που δεν παραπέμπει σε κάδο συλλογής άλλου ρεύματος αποβλήτων, με σαφή και ευδιάκριτη σήμανση που δηλώνει ότι προορίζονται για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Τα είδη αυτά, θα συλλέγονται και θα οδηγούνται κατά προτεραιότητα προς επαναχρησιμοποίηση ενώ όσα δεν θα ικανοποιούν την συγκεκριμένη δυνατότητα, θα προωθούνται προς ανακύκλωση και σε καμία περίπτωση προς ταφή.

Σύμφωνα με τον Δήμο, κατά την περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του νέου δικτύου, συλλέχθηκαν ήδη σχεδόν 2 τόνοι μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ, το ακόλουθο διάστημα θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά με τις δυνατότητες και τον τρόπο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης (ρούχων, υποδημάτων, κτλ.).

Μελλοντικά, στην περίπτωση που το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, διατηρείται η προοπτική επέκτασης του δικτύου με προσθήκη επιπλέον ειδικών κάδων χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης σε νέα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται και στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (100 Intelligent Cities Challenge – ICC), όπου ο Δήμος συμμετέχει με κύριο θεματικό άξονα την «Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία».