Κήρυξη της Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης

Υπουργείο Εσωτερικών: Ενεργοποίηση Μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας – Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο
15 Ιανουαρίου 2024
Δήμος Κατερίνης: Πρωτοβουλία φροντίδας για αδέσποτα & δεσποζόμενα ζώα
15 Ιανουαρίου 2024
Show all

Κήρυξη της Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης

Κήρυξη της Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης

Αίτημα να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Στασινόπουλος λόγω της εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Γιώργος Στασινόπουλος εξήγησε ότι «αυτό το θέμα προκλήθηκε από ένα ατύχημα που είχαμε στο δρόμο και το πετρέλαιο πήρε το δρόμο του νερού της βροχής, τα φρεάτια ήταν σπασμένα και από κάτω βρισκόταν σπασμένος αγωγός της ΔΕΥΑ Ζακύνθου, όλο το βράδυ έβρεχε, οπότε αν είχαμε 30 λίτρα έγιναν 2.000 και γέμισαν πετρέλαιο όλα τα σπίτια».

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η ΔΕΥΑΖ άργησε να σταματήσει την υδροδότηση την Πέμπτη, αμέσως μετά την πρόκληση του ατυχήματος, η υπηρεσία συνέχισε να διαθέτει το νερό μέχρι την Παρασκευή.

Για να δοθούν απαντήσεις η ΔΕΥΑΖ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και πρόκληση ζημίας στο δίκτυο ύδρευσης και επίσης, προχώρησε στη Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής πετρελαίου στον αγωγό ύδρευσης.

Χθες, Κυριακή (14/01) συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ και στη συνέχεια, συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, διακόπτοντας μάλιστα την υδροδότηση της πόλης για μία εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα (χημικά και βιολογικά), μετά τα δείγματα που λήφθηκαν από τις δεξαμενές και αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, την ερχόμενη Πέμπτη, η δημοτική αρχή θα ενημερώσει την Εισαγγελία.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ο δήμαρχος, είπε: «Στο κέντρο της Ζακύνθου ζουν από 3.000 έως 5.000 κάτοικοι, αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Σε κάθε σπίτι έχουμε μικρές δεξαμενές, οι οποίες αποθηκεύουν το νερό και το χρησιμοποιούμε, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς το πλαστικό τραβάει τη μυρωδιά του πετρελαίου […] Χθες, Κυριακή ενημερώσαμε την Πολιτική Προστασία για να κηρυχθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σχετικά με τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δήλωσε: «Όλα τα σχολεία τα έχουμε ελέγξει, αδειάσαμε όλους τους κεντρικούς αγωγούς, τους πλύναμε αλλά υπάρχει θέμα από τα ρολόγια μέχρι τις δεξαμενές των σπιτιών».