Καινοτόμος Ψηφιακός Ξεναγός Δήμου Καισαριανής

Δήμος Αθηναίων: 830 «έξυπνοι» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις ΑμεΑ
11 Ιανουαρίου 2022
Στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πάρκων το δάσος της Κούπας
11 Ιανουαρίου 2022
Show all

Καινοτόμος Ψηφιακός Ξεναγός Δήμου Καισαριανής

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Καισαριανής (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. – Α.Σ.Ι.) εξασφάλισε επιχορήγηση 32.000€ για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο “Καινοτομικός Ψηφιακός Ξεναγός Δήμου Καισαριανής”, το οποίο αφορά στο σχεδιασμό θεματικών περιπάτων με τη συνδρομή ψηφιακού ξεναγού.

Τα θέματα των διαδρομών θα αφορούν την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία, το περιβάλλον, τα πρόσωπα πίσω από τα γεγονότα καθώς και σημεία της πόλης που ανακαλούν ενδιαφέρουσες αφηγήσεις.

Η πλατφόρμα, αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Καισαριανής, θα χρησιμοποιεί πλήθος αφηγηματικών μέσων (κείμενα/άρθρα, φωτογραφίες, video, ηχητικά αποσπάσματα χάρτες κλπ) με στόχο την οργάνωση των πληροφοριών για κάθε αντικείμενο – θέμα περιήγησης, και την προβολή τους από διαδραστικές εφαρμογές στο διαδίκτυο και σε φορητές συσκευές τύπου smartphone (iOS και Android).

Αρχικά το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της πλατφόρμας και τη δημιουργία περιεχομένου για τρεις πιλοτικές διαδρομές:

– Η ζωή των Μικρασιατών στην Καισαριανή

– Η καλλιτεχνική και γαστρονομική μνήμη της πόλης

– Η σχέση της Καισαριανής με τον Υμηττό

Η Καισαριανή αναγνωρίζεται ως πόλος εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής είναι πολύτιμος πόρος για την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα και οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα. Η αξιοποίησή του δημιουργεί υψηλές προστιθέμενες αξίες και πολύ-επίπεδες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ο Ψηφιακός Ξεναγός εντάσσεται στη γενικότερη πολιτιστική πολιτική του Δήμου Καισαριανής, προτεραιότητες της οποίας είναι η διατήρηση, ανάδειξη και ανάπτυξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, με σύγχρονα και προσβάσιμα μέσα για όλους, καθώς και η αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής για την βιώσιμη τουριστική ανάδειξη της πόλης με πολλαπλά οφέλη για το Δήμο και τους πολίτες του.

Το έργο βρίσκεται σε φάση συμβασιοποίησης.