Καρδίτσα: Κλιματικά ουδέτερη πόλη – Οι πολίτες μέσω ερωτηματολογίου συμμετέχουν και προτείνουν

ΥΠΕΣ: Ηλεκτρονική δήλωση ονόματος νεογνού και ηλεκτρονική δήλωση βάπτισης του – Εγκύκλιος
22 Μαρτίου 2022
Προπονητήριο στο ΤΕΦΑΑ κατασκευάζει ο Δήμος Τρικκαίων
22 Μαρτίου 2022
Show all

Καρδίτσα: Κλιματικά ουδέτερη πόλη – Οι πολίτες μέσω ερωτηματολογίου συμμετέχουν και προτείνουν

Υποψηφιότητα για συμμετοχή στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030, θέτει η Καρδίτσα. Στην κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργίο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τους άλλους ελληνικούς δήμους που επιθυμούν να καταστούν κλιματικά ουδέτεροι ως το 2030.

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας, που προϋποθέτει μια σειρά βημάτων, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω της έκφρασης απόψεων και ιδεών, αποτελεί σημαντικό στοιχείο ισχυροποίησης της υποψηφιότητας της Καρδίτσας για τη συμμετοχή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Έτσι οι πολίτες που επιθυμούν να εκφράσουν θέσεις και απόψεις για μια πιο πράσινη πόλη, μπορούν να απαντούν στο ερωτηματολόγιο που έχει συνταχθεί για αυτό το σκοπό. Το ερωτηματολόγιο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρούν στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdl8EhWtC71QJ6ElgM2SauqQLcyyjj6MIlJvT25klcKKB97nw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link

Τι είναι μια κλιματικά ουδέτερη πόλη

Μια «ουδέτερη για το κλίμα και έξυπνη πόλη» είναι μια πόλη που προωθεί τρόπους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές και προηγμένες τεχνολογίες, έξυπνα δίκτυα, ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά του πολίτη (π.χ. μετακίνηση με ποδήλατο κ.α.). Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια από τη βάση προς την κορυφή, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρου του τοπικού οικοσυστήματος (Δήμος, κοινωνία των πολιτών, αγορά, επενδυτές, ακαδημαϊκός χώρος κ.α.).

Για την επίτευξη της Αποστολής «100 κλιματικές ουδέτερες πόλεις έως το 2030» θα απαιτηθεί η ανάληψη σειράς δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας:
α) την Ενέργεια,
β) την Βιομηχανία,
γ) τις Μεταφορές και
δ) τον Κατασκευαστικό Τομέα, όπως π.χ.:

Οι επενδύσεις σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες
Η στήριξη της καινοτομίας στον τοπικό βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα (ειδικότερα σε αυτόν που σχετίζεται άμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο και τον αστικό χώρο)
Η ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών για τις δημόσιες και ιδιωτικές μεταφορές και μετακινήσεις
Η απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις εκπομπές του CO2
Η διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και του βιοκλιματικά υλοποιημένου υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου
Η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.