Καταβολή στους δήμους στο ακέραιο των μισθωμάτων σχολείων των πρώην νομαρχιών ζητά η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

ΠΕΔ Κρήτης: Συνάντηση Γ. Κουράκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο το ΟΑΚ για το δρόμο της Μεσαράς
7 Σεπτεμβρίου 2022
Έτοιμοι δύο νέοι βρεφικοί σταθμοί στον δήμο Τρικκαίων
7 Σεπτεμβρίου 2022
Show all

Καταβολή στους δήμους στο ακέραιο των μισθωμάτων σχολείων των πρώην νομαρχιών ζητά η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

Την καταβολή των μισθωμάτων των σχολείων των πρώην νομαρχιών, στο ακέραιο ζητά η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας από τα υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας. Πρόκειται για σχολεία που «κληροδοτήθηκαν» στους δήμους από τις πρώην νομαρχίες μετά τον «Καλλικράτη», λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους με πόρους από τους προϋπολογισμούς των δήμων, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι υπερτοπικά και φιλοξενούν μαθητές της ευρύτερης περιοχής ως μουσικά σχολεία, ειδικής εκπαίδευσης κ.λ.π.

Το θέμα, που απασχολεί δεκάδες δήμους της χώρας, έθεσε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, ο πρόεδρος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι μέχρι πρότινος τα χρήματα των μισθωμάτων ερχόταν με ειδικές πιστώσεις στους λογαριασμούς των δήμων, σήμερα όμως η κατάσταση άλλαξε και οι πόροι αυτοί πέρασαν οριζόντια σε μια ενίσχυση των ΚΑΠ σε όλους τους δήμους, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.

«Αυτό είναι απαράδεκτο και είναι ακόμη ένα τρικ σε βάρος της Αυτοδιοίκησης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ενώ ανέφερε την περίπτωση του δήμου του, Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος διαθέτει επτά τέτοια μισθωμένα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι υπερτοπικά σχολεία. Τα δε ετήσια μισθώματα ανέρχονται στο ποσό των 639.000 ευρώ. «Ενώ νωρίτερα το ποσό αυτό εισπράττονταν από το δήμο και δινόταν στους εκμισθωτές, τώρα εισπράττεται το ποσό των 350.000 ευρώ, με συνέπεια ο δήμος μας να επιβαρύνεται με ένα ποσό άνω των 281.000 ευρώ το χρόνο μόνο για αυτά τα σχολεία. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα λειτουργικά και τα έξοδα από το κόστος στην ενέργεια, που επιβαρύνονται εξ΄ ολοκλήρου οι δήμοι», υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης. Ξεκαθάρισε δε ότι ο δήμος του θα σταματήσει να πληρώνει αυτά τα μισθώματα, αν δεν καταβάλλονται στο ακέραιο, γιατί, όπως είπε «καμία αρμοδιότητα δεν μπορεί να μας μεταβιβάζεται χωρίς τους αντίστοιχους πόρους».

Η πρόταση να επανέλθει ο προηγούμενος τρόπος χρηματοδότησης και οι δήμοι να λαμβάνουν στο ακέραιο τα μισθώματα, όπως γίνονταν για χρόνια τώρα, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ.