Κατατέθηκε αίτημα αδειοδότησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων Δ. Ελλάδας

Πρόταση αστικών αναπλάσεων ύψους 6,3 εκατ ευρώ υπέβαλε ο Δήμος Ελευσίνας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
12 Απριλίου 2022
Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Εμμανουηλίδη
12 Απριλίου 2022
Show all

Κατατέθηκε αίτημα αδειοδότησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων Δ. Ελλάδας

Αίτημα για έγκριση αδειοδότησης του μεγάλου έργου των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας από τον ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλλε ο πρόεδρος των Ενεργειακών Κοινοτήτων και Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αυτοπαραγωγής και εικονικού συμψηφισμού στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήματος για αδειόδοτηση του έργου κι ενώ έχουν προηγηθεί τα στάδια σύστασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και της ολοκλήρωσης των μελετών, προγραμματίζονται τα επόμενα βήματα που αφορούν τα τεχνικά στοιχεία, τη χρηματοδότηση και την προκήρυξη του έργου. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένονται συναντήσεις με θεσμικούς φορείς για την καλύτερη προετοιμασία του έργου.

«Ολοκληρώσαμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Με σκληρή δουλειά και τη στήριξη των συνεργατών μας και όλων των συμμετεχόντων στις Ενεργειακές Κοινότητες, προχωράμε αποφασιστικά προς την υλοποίηση του τελικού μας στόχου, που είναι η κατασκευή του μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταικού πάρκου στο κτήμα Polder. Αναμένονται ακόμα σημαντικά βήματα, για αυτό και συνεχίζουμε νυχθημερόν κάθε δυνατή προσπάθεια. Σε δύσκολους καιρούς, σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, για την αγροτική παραγωγή και για τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.

Έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου για την κλιματική αλλαγή
Παράλληλα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή στη Δυτική Ελλάδα.

Βασικός στόχος του Σχεδίου σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη είναι η μείωση των κινδύνων και η θωράκιση της περιφέρειας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον ενώ οι βασικοί πυλώνες του Περιφερειακού Σχεδίου αφορούν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Δυτικής Ελλάδας, την παρακολούθηση υλοποίησης και αποτελεσματικότητας δράσεων με τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, την ενδυνάμωση των διοικητικών δομών της Περιφέρειας για έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση καθώς και την επικοινωνία και διάχυση της πληροφορίας για ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών» τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι από την ανάλυση που προέκυψε πως το κλίμα της Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων ενώ θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων, κυρίως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα.

Στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν την περιφέρεια συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.