ΚΕΔΕ: Δύσκολη χρονιά και το 2021 – Εννέα προτάσεις για οικονομική βιωσιμότητα των δήμων

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Διαπλοκή «αριστερών» και «αρίστων» για το σκάνδαλο με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
5 Φεβρουαρίου 2021
Δ. Παπαστεργίου: Είμαστε θετικοί απέναντι στο νσχ για τον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, θα προτείνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις
5 Φεβρουαρίου 2021
Show all

ΚΕΔΕ: Δύσκολη χρονιά και το 2021 – Εννέα προτάσεις για οικονομική βιωσιμότητα των δήμων

Τo ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κεντρική εξουσία για την βιωσιμότητα των δήμων είναι να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους ήδη θεσμοθετημένους πόρους της.

Η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη τη χρονική στιγμή που είμαστε, στο μέσον μιας πανδημίας, με μεγάλες οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες για τους δήμους και τους πολίτες της χώρας μας.

Αυτό τονίζει η ΚΕΔΕ για το ζήτημα τους ύψους και της κατανομής των ΚΑΠ για το 2021, ενώ παράλληλα καταθέτει εννέα προτάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι δήμοι αυτήν την δύσκολη οικονομική χρονιά.

Το θέμα απασχόλησε το χθεσινό ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου τονίστηκε ότι ο φετινός προϋπολογισμός των ΚΑΠ για την Αυτοδιοίκηση ανέρχονται στο ποσό των 2,076 δις ευρώ. Εξ αυτών των αποδόσεων, 162 εκ. ευρώ, προορίζονται για την κάλυψη δαπανών μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (σχολικές καθαρίστριες, πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.).

Ως εκ τούτου τονίστηκε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να ζητηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πλήρης υλοποίηση του Ν.3852/2010, όπως αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό και μετά το πέρας της πανδημίας, να γίνει μια συνολική συζήτηση για την ορθή απόδοση των αναλογούντων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης η ΚΕΔΕ διεκδικεί στο ακέραιο την καταγραφή και σταδιακή απόδοση του συνόλου της νέας γενιάς των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εννιά προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των Δήμων συγκεκριμένα είναι:

  1. Προτείνουμε αύξηση 141 εκ. € σε σχέση με την τακτική επιχορήγηση του 2020 η οποία ήταν 1.380 εκ. €.
  2. Επειδή οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του COVID-19 συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα αυξανόμενες την φετινή χρονιά, προτείνουμε την καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης στο ύψος δύο (2) επιπλέον ισόποσων δόσεων της τακτικής επιχορήγησης, οι οποίες να κατανεμηθούν ανά εξάμηνο εντός του 2021.
  3. Στην υφιστάμενη παρακράτηση του 2% της τακτικής επιχορήγησης, για την χρηματοδότηση του Λογαριασμού Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α. θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή. Συγκεκριμένα για το 2021 προτείνουμε να μειωθεί το ποσοστό της παρακράτησης στο 0,50% (όσο δηλ. ήταν το 2019) και το ποσό που θα πλεονάσει, να ενταχθεί στην τακτική επιχορήγηση.
  4. Για λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων, προτείνουμε το ποσό να αυξηθεί κατά 3 εκ. € από το αντίστοιχο του 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών απολυμάνσεων και δράσεων τήρησης των πρωτοκόλλων υγιεινής στους χώρους των σχολείων. Η κατανομή να γίνει σε τέσσερες δόσεις των 28,8 εκ. € εκάστη.
  5. Για τις ΔΕΥΑ, υπάρχει υπόλοιπο από ειδική επιχορήγηση του 2020 που δεν απορροφήθηκε και προτείνουμε να κατανεμηθεί εντός του 2021.
  6. Για τις καθαρίστριες σχολικών μονάδων, η επιχορήγηση γίνεται με μεταβίβαση πιστώσεων από το Υπουργείο Παιδείας, που ενσωματώνονται στους ΚΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για το Βοήθεια στο Σπίτι.
  7. Για τις υπόλοιπες οριζόντιες δράσεις, προτείνουμε όπως αυτές κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020.
  8. Όσον αφορά την ΣΑΤΑ, δεδομένου ότι το ποσό είναι το ίδιο και δεν υπάρχει στην ουσία καμία μεταβολή, προτείνουμε η κατανομή να είναι ίδια με το 2020.
  9. Τέλος για τη διαδικασία και τα κριτήρια κατανομής των οριζόντιων δράσεων, προτείνουμε να εφαρμοσθούν τα ίδια κριτήρια με την προηγούμενη χρονιά.