Κιλκίς: Αυξημένος κατά 14,02% ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024

Δήμος Αριστοτέλη: Σε τροχιά υλοποίησης η αποπεράτωση του νέου Λυκείου Ιερισσού
13 Δεκεμβρίου 2023
Συνεχίζεται η λειτουργία του ΚΗΦΗ του Δήμου Ανωγείων
13 Δεκεμβρίου 2023
Show all

Κιλκίς: Αυξημένος κατά 14,02% ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024

Κιλκίς: Αυξημένος κατά 14,02% ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024

Εγκρίθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, την Τρίτη 11/12, ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του Δήμου, και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για το οικονομικό έτος 2024.
Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2024 υπερψηφίστηκε από 21 δημοτικούς συμβούλους. Στην ψηφοφορία κατεγράφησαν 2 αρνητικές ψήφοι και 1 παρών.
«Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς ανέρχεται σε 46.632.191,95 ευρώ έναντι 40.898.457,34 ευρώ το τρέχον έτος, είναι αυξημένος δηλ. κατά 5.733.734,61 ευρώ (ποσοστό 14,02%)», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Το χρηματικό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης είναι 13.474.711,80 ευρώ.
Η άνοδος των οικονομικών του δεικτών, όπως σημειώνεται, είναι απόρροια της αύξησης των εσόδων του Δήμου από τους ΚΑΠ, της βελτίωσης των εισπρακτικών του επιδόσεων αλλά και της ενσωμάτωσης των προϋπολογισμών του υπό κατάργηση Νομικού Προσώπου “Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί” και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, που συγχωνεύονται στον Δήμο».
Ο δήμαρχος Δ. Κυριακίδης και αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Χατζηαποστόλου, στις επιμέρους εισηγήσεις τους, τόνισαν τα στοιχεία που προσδίδουν δυναμική στον προϋπολογισμό, όπως είναι, η δυνατότητα άντλησης νέων πόρων για έργα και βελτιωμένο επίπεδο παροχών σε δημοτικές υπηρεσίες, μέσα από μια συνετή οικονομική διαχείριση που στηρίζεται στη σωστή προετοιμασία και στην πρόβλεψη για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών ανά τομέα ευθύνης, στοιχεία τα οποία αποτυπώνονται πρακτικά στις ευάριθμες αναμορφώσεις του.
Στις εγγραφές νέων έργων, αναφέρονται μεταξύ άλλων, η κατασκευή αγροτικής οδοποιίας στο Νέο Αγιονέρι, από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας Αγίας Παρασκευής και Αμαράντων, από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, συνολικού ύψους 3.672.300 ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι αναπλάσεις του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου και από δημοτικά έσοδα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, οι αναπλάσεις των Σχολικών Αυλών και η μελέτη για τη βόρεια περιμετρική οδό. Πίστωση προστίθεται και για τη μελέτη διαμόρφωσης του αθλητικού πυρήνα.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Τα κοινωνικά προτάγματα του Δήμου Κιλκίς παραμένουν αμετάβλητα καθώς διατηρείται η οριζόντια μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι μεγάλες εκπτώσεις και απαλλαγές από την καταβολή τους σε τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες και ΑμεΑ, τα πολύ χαμηλά τροφεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι δωρεάν παροχές στους δύο δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς. Το κοινωνικό δίχτυ της Δημοτικής Αρχής απλώνεται και στους ανέργους ηλικίας 55 – 67 ετών με πρόβλεψη δαπάνης για την πρόσληψη 33 ατόμων την επόμενη χρονιά μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)».