Κλιματική αλλαγή και Αυτοδιοίκηση από τους Φίλους της Φύσης

Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων
3 Μαρτίου 2020
Έτσι θα είναι το νέο «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθµιση των κτιρίων
3 Μαρτίου 2020
Show all

Κλιματική αλλαγή και Αυτοδιοίκηση από τους Φίλους της Φύσης

Τίς δικές του γραμμές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κλιματική αλλαγή έβαλε το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece με παρέμβαση του πρόεδρου του και δημοτικού συμβούλου Χαϊδαρίου, Κώστα Φωτεινάκη στην ημερίδα της ΕΠΟΧΗΣ με θέμα : Αριστερά και κλιματική κρίση

Με αφορμή τη Σύνοδο των Δημάρχων και την παρουσίαση του Συμφώνου για το κλίμα και την ενέργεια 4 Μαρτίου 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Φωτεινάκης ανέλυσε τις θέσεις των Φύλων της Φύσης.
[Covenant of Mayors Ceremony and European Climate Pact announcement event https://bit.ly/32F9s1G]

Η θέση των ΦτΦ είναι ότι «Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, η ανάσχεσή της είναι με δράσεις τοπικού χαρακτήρα». Δράσεις σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων.
Ως πρόεδρος των ΦτΦ αλλά και με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Χαϊδαρίου, υποστηρίζω το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια», το οποίο έχουν υπογράψει 9.826 Δήμοι, μεταξύ των οποίων 223 από τους 325 Δήμους της χώρας μας.
Οι Δήμοι οφείλουν να τιμήσουν την υπογραφή τους, να δρομολογήσουν τα μέτρα που έχουν δεσμευτεί και να καταθέσουν πραγματικές αναφορές προόδου και αποτελεσμάτων (Results Monitored). Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι θα πρέπει:

Να υποβάλλουν και να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δράσεων των Δήμων τους στις νέες προκλήσεις και στόχους που μπαίνουν από τους Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Τα σχέδια των Δήμων θα πρέπει να έχουν ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς στόχους.
Να εφαρμόσουν πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και στα σχολεία καθώς και μείωσης των αποβλήτων. Να ενισχύσουν και να συμμετέχουν στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στο Δήμο τους.
Να καταθέτουν ετήσιες αναφορές προόδου και αποτελεσμάτων των σχεδίων υλοποίησης των δράσεων.
Να ενημερώνουν, εκπαιδεύουν, επιμορφώνουν με συστηματικό τρόπο τους κατοίκους προβλέποντας κονδύλια στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουν για το 2020 καθώς και για τα επόμενα χρόνια.
Οι 102 Δήμοι που δεν έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια» να το πράξουν και να υποβάλλουν σχέδιο δράσης.
Οι Παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Συμφωνία είναι χρήσιμοι ως ένα γενικό θεωρητικό εργαλείο, ωστόσο θα πρέπει από τις διακηρύξεις να περάσουμε στην πράξη για την «περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη»
Παρέμβαση του Κώστα Φωτεινάκη (Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – Δημοτικός Σύμβουλος με τους «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου».

Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
Περιφέρειας Αττικής – τμήμα Πολιτιστικών Σωματείων (Αριθμός Φακέλου: 20014)

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org
Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα http://s2bnetwork.org.
Από τον Ιανουάριο του 2020 συνεργάζεται με το Γερμανικό σωματείο Respect for Greece www.respekt-fuer-griechenland.de
Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do

Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.