Κοινή επιστολή Bουλευτών Δυτικής Αθήνας προς τον Πρωθυπουργό για κλείσιμο ΧΥΤΑ Φυλής

Ηλεκτρονικές πινακίδες θα ενημερώνουν για την αέρια ρύπανση στο Βόλο
13 Φεβρουαρίου 2020
Τζιτζικώστας ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών: «Προτεραιότητά μου να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες»
13 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Κοινή επιστολή Bουλευτών Δυτικής Αθήνας προς τον Πρωθυπουργό για κλείσιμο ΧΥΤΑ Φυλής

Σε συνέχεια της δημόσιας πρόσκλησης του Κρίτωνα Αρσένη προς Βουλευτές της Δυτικής Αθήνας, συνυπογράφηκε από 4 κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την προστασία των κατοίκων και της δημόσιας περιουσίας από τις διεκδικήσεις του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας. Στην επιστολή, οι Βουλευτές ζητάνε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την επίλυση των δύο ζητημάτων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης:

«Ευχαριστώ θερμά τους Βουλευτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου. Η Δυτική Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει. Καλώ και τους υπόλοιπους βουλευτές της Δυτικής Αθήνας να συνταχθούν στον αγώνα για το καλό της περιοχής. Οφείλουμε να δράσουμε σήμερα για τους πολίτες και για τα παιδιά μας. Οφείλουμε να θέσουμε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προ των ευθυνών τους.

Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις με την δημοσίευση των μελετών ρυπαντών της ASPROFOS για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και εν αναμονή της απόφασης του εφετείου για τις διεκδικήσεις του Ποικίλου Όρους και 230 οικοδομικών τετραγώνων σε Περιστέρι και Πετρούπολη από τον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, έχει έρθει η ώρα μηδέν για την Δυτική Αθήνα.

Η πρωτοβουλία για αποστολή επιστολής στον Πρωθυπουργό δεν ήρθε αβασάνιστα: έρχεται μετά από 8 επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσα για τα δύο ζητήματα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υγείας και την ουσιαστική έλλειψη απαντήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι, αν ο Πρωθυπουργός δεν λάβει θέση για αυτά τα δύο καίρια ζητήματα, οι υπουργοί θα παραμείνουν ή αδρανείς ή ενάντια στα συμφέροντα του τόπου.

Η επιστολή έρχεται επίσης σε συνέχεια των καταγγελιών μου στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και στον Συνήγορο του Πολίτη, ενάντια του Δημάρχου Φυλής που αρνιόταν να δημοσιοποιήσει τις μελέτες. Οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν τελικά στην δημοσιοποίηση των μελετών, προκειμένου να αποφύγει ο Δήμαρχος τις διοικητικές κυρώσεις. Ακολούθως κατέθεσα τις μελέτες με αριθμό πρωτοκόλλου στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε κάθε μέλος της Κυβέρνησης που δεν θα δράσει για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.»

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό:

Περιστέρι, 11 Φεβρουαρίου 2020

Θέμα: Αίτημα συνάντησης με Βουλευτές Δυτικής Αθήνας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως Βουλευτές της Δυτικής Αθήνας, θα θέλαμε να σας συναντήσουμε, ως Πρωθυπουργό και Βουλευτή της Δυτικής Αθήνας, και να συζητήσουμε κάποια φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στην κοινή εκλογική μας περιφέρεια.

Το πρώτο ζήτημα αφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής. Όπως γνωρίζετε, ο ΧΥΤΑ Φυλής συγκεντρώνει το σύνολο των απορριμμάτων της Αθήνας και άλλων περιοχών και η διαρκής λειτουργία του από το ’60 έχει αποτελέσει παράγοντα υποβάθμισης τόσο της ποιότητας ζωής, όσο και της περιουσίας των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να μπει οριστικά τέλος σε αυτό το ζήτημα.

Σας ζητάμε να σταματήσει τόσο η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, όσο και οποιαδήποτε νέα χωροθέτηση εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα ήθελα να συζητήσουμε αφορά στις διεκδικήσεις του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας, που συμπεριλαμβάνουν τόσο το Ποικίλο Όρος, όσο και 230 οικοδομικά τετράγωνα σε Περιστέρι και Πετρούπολη. Σε αυτούς τους χώρους ανήκουν πάρκα, σχολεία και δημόσιες υποδομές και οι διεκδικήσεις δημιουργούν μία έντονη αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες τόσο όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικής τους όσο και της δημόσιας περιουσίας.

Σας ζητάμε να λάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα λύσουν το ζήτημα των διεκδικήσεων, προστατεύοντας την περιουσία των κατοίκων αλλά και τον δημόσιο χώρο.

Θα θέλαμε να ορίσουμε μία ημερομηνία άμεσης συνάντησης μας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα θέματα αυτά να επιλυθούν διαπαντός.

Με εκτίμηση,
Οι Βουλευτές Δυτικής Αθήνας

Κρίτων Αρσένης
Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Δημήτρης Βίτσας
Γιάννης Δραγασάκης

Δεν απεστάλη πρόσκληση στη Βουλευτή της Ελληνική Λύσης να υπογράψει την επιστολή, λόγω της μισαλλόδοξης θέσης της Ελληνικής Λύσης στο μεταναστευτικό.