Κόνιτσα: Διάνοιξη 80 αναρριχητικών διαδρομών σε τρία πεδία από τον Δήμο

Μπήκαν μπροστά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Ηράκλειο Αττικής
2 Μαρτίου 2021
Sourd Games 2021: Διαδικτυακά παιχνίδια, δώρα και φαντασία για τους μικρούς φίλους της Κοζανίτικης Αποκριάς!
2 Μαρτίου 2021
Show all

Κόνιτσα: Διάνοιξη 80 αναρριχητικών διαδρομών σε τρία πεδία από τον Δήμο

Τη διάνοιξη 80 αναρριχητικών διαδρομών σε 3 αναρριχητικά πεδία στις περιοχές Καλόβρυση, Μπούση και Αμάραντος, ολοκλήρωσε ο Δήμος Κόνιτσας, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας – EX_TOUR».

Το έργο “EX_TOUR” αποτελεί ένα διασυνοριακό έργο με τη συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα και την Αλβανία (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Κόνιτσας και Δήμος Πρεμετής). Ο κύριος σκοπός του έργου είναι ανάπτυξη των Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής (ExtremeSports) στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος “INTERREG II CROSS BORDER COOPERATION PROGRAMME GREECE ALBANIA 2014-2020”. Ο συνολικός προϋπολογισμός του για την Ελλάδα, ανέρχεται σε 611.240€ από τα οποία τα 519.554€ θα καλυφθούν από κονδύλια της Ε.Ε.

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των κοινών φυσικών χαρακτηριστικών που δημιουργούν το ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη τουρισμού περιπέτειας/ τουρισμού των extreme sports. Μέσα από τις δράσεις του έργου θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες έτσι ώστε η περιοχή της Κόνιτσας να αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις αθλημάτων όπως η αναρρίχηση, το κανό καγιάκ, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το flyfishing κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση της κατασκευής των τριών αναρριχητικών πεδίων αξιοποιεί το φυσικό απόθεμα της περιοχής και αυξάνει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή Αμάραντου, δίπλα στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση, δυνατότητες διαμονής και πολύ καλή ποιότητα βράχου. Ένα δεύτερο αναρριχητικό πεδίο δημιουργήθηκε κοντά στο χωρίο Καλόβρυση και πολύ κοντά στο Μπουραζάνι που αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Τέλος, μόλις 2 χιλιόμετρα από πόλη της Κόνιτσας, δημιουργήθηκε στο φαράγγι του “Μπούσι” ένα αναρριχητικό πεδίο μικρής και μεσαίας δυσκολίας. Οι αναρριχητικές εξορμήσεις στα παραπάνω αναρριχητικά πεδία μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού ή ακόμα και επίσκεψη στις φυσικές ιαματικές πηγές του Αμαράντου και των Καβασίλων.

Ο τουρισμός περιπέτειας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς κλάδους στην περιοχή της Κόνιτσας. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για τη δημιουργία Σχολής Extreme Sports, από την οποία θα αποφοιτούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες και εκπαιδευτές στο χώρο των extremesports.

Η Σχολή θα φιλοξενηθεί στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή στην Κόνιτσα, της οποίας μέρος της αποκατάστασης και ανακαίνισης θα γίνει με δαπάνες του έργου.

Εκτός των προαναφερθέντων, στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθεί και μία 4 ήμερη θερινή κατασκήνωσης (summercamp) στην περιοχή της Κόνιτσας με την συμμετοχή διεθνούς φήμης επαγγελματιών του αθλητισμού περιπέτειας καθώς η συμμετοχή σε θεματικές τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό για την προώθηση της διασυνοριακής περιοχής ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής.