Κ. Αγοραστός: 356.000 ευρώ την ημέρα «πληρώνει» το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021

To GReco Islands μετατρέπεται σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 159 εκ. ευρώ
20 Ιουνίου 2023
Στον Δήμο Ωρωπού ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης – Περίπου 55,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για έργα και αναπτυξιακές δράσεις
20 Ιουνίου 2023
Show all

Κ. Αγοραστός: 356.000 ευρώ την ημέρα «πληρώνει» το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021

Το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό 554.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος που έγινε στη Σκιάθο ότι χρειάζεται να «πληρώνει» 356.000 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, 44.500 ευρώ ανά εργάσιμη ώρα, 741 ευρώ ανά λεπτό και 12 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για χρήματα που καθημερινά ενισχύουν την τοπική πραγματική οικονομία μέχρι την πλήρη απορρόφηση του Προγράμματος. «Η ταχύτητα σώζει» είπε ο Περιφερειάρχης. «Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται συνεργασία, στοχοθεσία, προγραμματισμός, και αυστηρή παρακολούθηση. Χρειάζεται ταχύτητα, απλοποίηση διαδικασιών, αυτοματισμός ενεργειών και καθαρό νομικό πλαίσιο. Χρειάζεται περιβαλλοντική συνείδηση. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα, είναι αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούμε με σχέδιο build back better ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον και την κλιματική αλλαγή. Σύνθημα μας στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι «our passion your success». Η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε παραμένει αμείωτη και ισχυρή. Δυναμώνει καθημερινά και χαιρόμαστε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έργα με αξία για όλους. Στηρίζουμε το τώρα, χτίζουμε το αύριο. Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο, σταθερά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες. Σχεδιάζουμε καθημερινά έργα, προγράμματα, ενισχύσεις για τους ανθρώπους για την υγεία, την εκπαίδευση, για ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικά ευάλωτους και άτομα με αναπηρίες, για το περιβάλλον, αντιπλημμυρικά, έργα πολιτικής προστασίας, για την πρωτογενή παραγωγή, για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια κυκλοφορίας, έργα πόσιμου ύδατος, διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, έργα ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Αρχιτεκτονική του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021 -2027

Όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Θεσσαλία» Μελίνα Σαραφίδου οι στρατηγικές προτεραιότητες του νέου Προγράμματος είναι:

o Aνάπτυξη ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού συστήματος.

o Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

o Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών υποδομών.

o Ενίσχυση των μεταφορικών υποδομών.

o Περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων.

o Βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών κέντρων.

o Ενίσχυση της χωρικής συνοχής και της ενδογενούς ανάπτυξης.