Κ. Ράσμουσεν: Η Δ. Μακεδονία πρέπει να απορροφά από το Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης 616.000 ευρώ ημερησίως έως το 2026

Ρύθμιση οφειλών προς το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
12 Ιουνίου 2023
Πράσινο Κίνημα: «Δίνουμε αίμα – χαρίζουμε ζωή»
14 Ιουνίου 2023
Show all

Κ. Ράσμουσεν: Η Δ. Μακεδονία πρέπει να απορροφά από το Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης 616.000 ευρώ ημερησίως έως το 2026

H δυτική Μακεδονία θα πρέπει να απορροφά 616.000 ευρώ ημερησίως από τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προκειμένου να απορροφήσει τα 566 εκ. ευρώ μέχρι το 2026, διαφορετικά όσα χρήματα δεν απορροφηθούν θα επιστραφούν αναγκαστικά στα ταμεία της ΕΕ.

Αυτήν την προειδοποίηση απηύθυνε Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στις εργασίες της 2η Συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην Κοζάνη.

Ειδικότερα αναφερόμενος ο κ. Ράσμουσεν στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου ΔΑΜ για τις λιγνιτικές περιοχές τόνισε ότι «οι χρηματοοικονομικοί πόροι μέχρι το 2026 ανέρχονται σε 566 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ημέρα που περνά θα πρέπει η δυτική Μακεδονία να απορροφά 616.000 ευρώ ημερησίως».

Εξήγησε ότι «το συνολικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές» και ως εκ τούτου δημιουργεί πίεση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως προς την καλύτερη και αποδοτικότερη απορρόφηση των πόρων, που όμως θα πρέπει να υπακούν στους κανόνες που είναι κοινώς αποδεκτοί, ενώ προειδοποίησε ότι «όσα χρήματα δεν θα απορροφηθούν, αναγκαστικά θα επιστραφούν στα ταμεία της ΕΕ». Επισήμανε ότι οι προτάσσεις που θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση θα πρέπει «να έχουν ως στόχο την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Περιφέρειας και όχι της Αθήνας ή των Βρυξελλών».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης νέων βιομηχανικών πάρκων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτ. Μακεδονίας, «ζήτησε την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο», ενώ κάλεσε τους επιτελείς της Περιφέρειας αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς «να βάλουν μια τάξη στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές και πάρκα», που ήδη λειτουργούν με επιχειρήσεις που εδώ και πολλά έτη έχουν εγκαταστήσει τις δραστηριότητές τους.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης, αφού έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τα έργα που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από το ΔΑΜ για την υλοποίησή τους, ανάφερε ότι «έως το καλοκαίρι αναμένονται προκηρύξεις ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ».

Σημείωσε ότι η υπηρεσία ακούει με ενδιαφέρον τις προτάσεις τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και φορέων της περιοχής για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρών επιχειρήσεων από 0 έως 100.000 ευρώ και εξήγησε ότι έχει καταλήξει σ’ έναν προϋπολογισμό ύψους 31 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε -μετά και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, την επόμενη περίοδο να αποτελέσει έναν άξονα χρηματοδότησης τους. «Δεν θέλουμε κανείς να μείνει πίσω», κατέληξε ο κ. Καλλίρης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι ως περιφέρεια «έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε σε εξειδίκευση στο 35% του προγράμματος και ελπίζουμε ότι στο τέλος της 10ετίας, που θα ολοκληρωθούν όλες οι χρηματοδοτήσεις, η Περιφέρειά μας θα έχει διαφορετική θέση απ’ αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα».

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, εγκρίθηκε ομόφωνα ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Περιφερειακής/Εδαφικής Επιτροπής της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία των επιχειρηματικών πάρκων και το καθεστώς διακυβέρνησής τους.