Κ. Χατζηδάκης: Δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων φέτος και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων

ΕΝΠΕ: Τίθενται σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των Περιφερειών
5 Φεβρουαρίου 2020
ΕΝΠΕ: Σύσταση και συγκρότηση Επιτροπών Εργασίας
5 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Κ. Χατζηδάκης: Δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων φέτος και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων

Τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, τη λειτουργία, με ΣΔΙΤ, τριών μονάδων στην Αττική, σε Φυλή, Γραμματικό και Σχιστό, την επέκταση των καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, περιέγραψε ως προτεραιότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ .

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως το δυσκολότερο ζήτημα του χαρτοφυλακίου του τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι είναι πολυπαραγοντικό καθώς πέραν του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το υπουργείο, απαιτείται και ο άρτιος συντονισμός των 13 Περιφερειών της χώρας με τους 332 Δήμους.
«Τρέχουμε για να καλύψουμε τεράστιες καθυστερήσεις πολλών ετών, έχοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε και τοπικές αντιδράσεις», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσουμε ακριβώς γιατί πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Ο κ. Χατζηδάκης «παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις και την κακή εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας», σημείωσε ότι «ήδη υπάρχουν απτές αποδείξεις προόδου»:
«Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι πέρυσι είχαν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις».
«Αντιμετωπίσαμε κάποια επείγοντα θέματα και δεν έχουμε πια οξύτατα προβλήματα και για τη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αίγιο, την Ύδρα», είπε.
«Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε -με τη δική μας στήριξη- το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία στη Φυλή, μία στο Γραμματικό και μία στο Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Θα είχαν προχωρήσει αν η κ. Δούρου δεν είχε ακυρώσει το σχέδιο του κ. Σγουρού. Ενώ προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες τον Ιωαννίνων, των Σερρών, της Δυτικής Μακεδονίας που ήταν περίπου εκείνης της περιόδου και είναι σήμερα πραγματικότητα» σημείωσε.

Αναφερόμενος ο υπουργός στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής -μεταξύ άλλων- για τους καφέ κάδους, ανήγγειλε τη στρατηγική επέκτασής του σε όλη την Επικράτεια.
«Υπάρχουν ειδικά συστήματα -τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο από την Περιφέρεια- και η συνεννόηση είναι να τοποθετηθούν σε χώρους πρώτα όπου υπάρχει μαζική παραγωγή τέτοιων σκουπιδιών όπως είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κ.τ.λ. Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το στηρίξουμε και θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα, διότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην Ανακύκλωση».
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «οι στόχοι που έχουμε θέσει έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, διότι μπορεί από τα σκουπίδια να παράγεται ενέργεια. Στην Γαλλία που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα είδα ότι υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες».