Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η 24η στους 27 της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων

Στρατηγική συνεργασία ΕΝΠΕ και Ξενοδόχων
6 Φεβρουαρίου 2020
«Λαϊκή Συσπείρωση»: Μηνυτήρια αναφορά για την υπάρχουσα και τη νέα χωματερή στη Φυλή
6 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η 24η στους 27 της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων

Ως το δυσκολότερο ζήτημα του χαρτοφυλακίου του χαρακτήρισε τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι σήμερα, η Ελλάδα κατέχει μόλις την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με αυτό το θέμα. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό, επεσήμανε ο Υπουργός, θέτοντας υπόψιν ότι πέραν του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το Υπουργείο, απαιτείται και ο άρτιος συντονισμός των 13 Περιφερειών της χώρας με τους 332 Δήμους.
«Νόμιζα ότι η ΔΕΗ είναι το δυσκολότερό μου πρόβλημα, αλλά τελικά είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά. Διότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά καταρχήν όλη την κοινωνία, δεν επιλύεται με δύο παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα και απαιτεί συνεργασία όλων των Δήμων, όλων των Περιφερειών και όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων. Κάθε μέρα τρέχουμε για να καλύψουμε τεράστιες καθυστερήσεις πολλών ετών και έχοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε και τοπικές αντιδράσεις, διότι μην γελιέστε μην νομίζετε ότι τώρα στο Γραμματικό όσοι μας ακούνε λένε «Ζήτω ο Χατζηδάκης», αλλά θα προχωρήσουμε ακριβώς γιατί πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
«Δημοπρατούμε 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους έχουν φτιαχτεί 4!»
Ο κ. Χατζηδάκης παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις και την κακή εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν απτές αποδείξεις προόδου:
• Αντιμετωπίσαμε κάποια επείγοντα θέματα και δεν έχουμε πια οξύτατα προβλήματα και για τη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές. Ποιες είναι αυτές οι περιοχές; Είναι η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Αίγιο, την Ύδρα.
• Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι πέρυσι είχαν τεθεί σε λειτουργία 4!
• Μία τρίτη πρόοδος είναι ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης βγήκε- με τη δική μας στήριξη φυσικά- και ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία στη Φυλή, μία στο Γραμματικό και μία στο Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Θα είχαν προχωρήσει αν η κ. Δούρου δεν είχε ακυρώσει το σχέδιο του κ. Σγουρού. Προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες τον Ιωαννίνων, των Σερρών, της Δυτικής Μακεδονίας που ήταν περίπου εκείνης της περιόδου και είναι σήμερα πραγματικότητα.

«Καφέ κάδοι για τρόφιμα σε όλη την Ελλάδα αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Αττικής»
Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής – μεταξύ άλλων – για τους καφέ κάδους, ανήγγειλε τη στρατηγική επέκτασής του από το Υπουργείο σε όλη την Επικράτεια.
«Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μαζικά ο καφέ κάδος, για τρόφιμα που είναι κάτι που είχαμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις και το αγκαλιάζει η κυβέρνηση. Υπάρχουν ειδικά συστήματα- τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο από την Περιφέρεια- και η συνεννόηση είναι να τοποθετηθούν σε χώρους πρώτα όπου υπάρχει μαζική παραγωγή τέτοιων σκουπιδιών όπως είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κτλ. Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το στηρίξουμε και θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα, διότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην Ανακύκλωση».

«Μόνο ένας Χουντίνι θα έλυνε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια 4ετία»
Στην ερώτηση αν στην τετραετία θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Χατζηδάκης απήντησε:
«Μόνο ένας Χουντίνι θα έλυνε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια 4ετία. Έχουμε παρουσιάσει στόχους συγκεκριμένους, σε τι ποσοστό ανακύκλωσης θα φτάσουμε στο τέλος της 4ετίας, σε τι ποσοστό θα φτάσουμε σε σχέση με την ενεργειακή αξιοποίηση, που τα έχουμε πει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι στόχοι που έχουμε θέσει έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων διότι μπορεί από τα σκουπίδια να παράγεται ενέργεια. Στην Γαλλία που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα είδα ότι υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες κι εδώ ακόμα το φιλοσοφούμε αν χρειάζονται ή όχι!»