Λάρισα: Ξεκινάει η μελέτη αναστύλωσης του κτιρίου Μουσσών που θα λειτουργήσει ως Μουσείο πόλης

Στον Δήμο Ηρακλείου η τελική συνάντηση των εταίρων του έργου WINPOL
23 Σεπτεμβρίου 2022
Αυξάνονται στο Βύρωνα νεογέννητα ζώα που εγκαταλείπονται
23 Σεπτεμβρίου 2022
Show all

Λάρισα: Ξεκινάει η μελέτη αναστύλωσης του κτιρίου Μουσσών που θα λειτουργήσει ως Μουσείο πόλης

Ξεκινάει η μελέτη αναστύλωσης του κτιρίου Μουσσών, στο κέντρο της Λάρισας, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Το κτίριο Μουσσών, μετά από διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες του, περιήλθε στο Δήμο Λαρισαίων το 2018, ενώ απόφαση της δημοτικής αρχής είναι μετά την αναστύλωσή του να λειτουργήσει ως Μουσείο πόλης.

Η μελέτη της αναστύλωσης, το κόστος της οποίας ανέρχεται στις 185.000 ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και την επανάχρησή του ως χώρου Πολιτιστικού κυττάρου με δράσεις επικεντρωμένες στην ιστορία της πόλης, σε βάθος χρόνου και μέχρι σήμερα, στην έρευνα, συλλογή, καταγραφή, συντήρηση και παρουσίασή της, παράλληλα με την έκθεση του αρχειακού – μουσειακού υλικού της πόλης στις αίθουσες του ισογείου του κτιρίου.

Η μελέτη, που περιλαμβάνει και την μουσειολογική προσέγγιση του κτιρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέσα σε έξι μήνες, ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων για την υλοποίηση των έργων.

«Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα το πολυεπίπεδο έργο για τις αλλαγές και το αύριο της πόλης. Μετά την επιτυχή προσπάθεια που καταβάλλαμε στην προηγούμενη θητεία για την πρόσκτηση του ιστορικού κτιρίου Μουσσών από το Δήμο Λαρισαίων, ήρθε η ώρα της μελέτης για την αναστύλωση, η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Το κτίριο μετά την αποκατάστασή του θα λειτουργήσει ως Μουσείο Πόλης. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Λάρισας και το αναδεικνύουμε σε σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ιστορίας της πόλης μας. Παράλληλα αναζητούμε χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης που θα καταδείξει η μελέτη. Προχωρούμε με σταθερά βήματα στο σχέδιο μας για την Λάρισα. Με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια», δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Λαρισαίων σχετικά με το κτίριο: “Ως γνωστόν, η οικοδόμηση του κτηρίου άρχισε το 1929, σε οικόπεδο του Λαρισαίου Μουσών Αβραάμ με προορισμό την στέγαση του ζεύγους Σαλβαδόρ Αβραάμ. Κατά την διάρκεια της κατοχής στέγαζε τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας, μετέπειτα και για αρκετό διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής. Μεταπολεμικά το νοίκιασε ο Δήμος για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και στο υπόγειο είχε μετακομίσει από το τζαμί η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια στέγασε Νευρολογική Κλινική και κατόπιν ακολούθησαν και άλλοι ενοικιαστές.

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Σαλβαδώρ Αβραάμ το 1965, καθώς το σπίτι ήταν υποθηκευμένο σε τράπεζα, αγοράσθηκε από τον μηχανικό Ευριπίδη Σταθόπουλο ο οποίος προχώρησε στην αποκατάστασή του και για ένα μεγάλο διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής.
Πριν την εξαγορά από το Δήμο Λαρισαίων, το κτήριο παρέμενε αχρησιμοποίητο, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασής του”.