Λειτουργία προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων και ευάλωτων ομάδων προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Πως θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι σε υπηρεσίες των ΟΤΑ που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας
14 Απριλίου 2020
Απαλλαγή από τροφεία δημοτικών παιδικών σταθμών και από αντίτιμο ανταποδοτικών υπηρεσιών
14 Απριλίου 2020
Show all

Λειτουργία προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων και ευάλωτων ομάδων προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, λόγω της πανδημίας, περιλαμβάνονται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μεταξύ των άλλων στη νέα ΠΝΠ περιλαμβάνονται μέτρα για τη λειτουργία προσωρινών δομών φιλοξενίας και υπνωτηρίων αστέγων.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην ΠΝΠ:

Για την προστασία των αστέγων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού, καθώς και οι ακόλουθοι φορείς:

Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ)
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ)
Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών
Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώνστα (ΓΝΙ)
Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη» (ΓΝΚ),

μπορούν από κοινού να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν προσωρινές δομές φιλοξενίας αστέγων, καθώς και υπνωτήρια αστέγων.

Με απόφαση του οικείου δημάρχου, ορίζεται ο επιστημονικός υπεύθυνος και ο συντονιστής της δομής και οι αναπληρωτές τους. Η δυναμικότητα καθορίζεται από το φορέα λειτουργίας.

Οι αναφερόμενοι φορείς μπορούν να μετακινούν επικουρικό ή/και μόνιμο προσωπικό εντός της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας τόσο των δομών φιλοξενίας, όσο και των δομών/υπηρεσιών τους και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα διάθεσης τουριστικών καταλυμάτων, η συνέχιση της λειτουργίας των οποίων έχει κατ’ εξαίρεση αποφασιστεί από το υπουργείο Τουρισμού, για την προσωρινή διαμονή αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μετά από απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Η υπηρεσία ανατίθεται από το αρμόδιο όργανο του οικείου δήμου, μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης.

Άρθρο εικοστό πέμπτο

Προσωρινές δομές φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων

  1. Για την προστασία των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, οι ΟΤΑ α ́ βαθμού και οι φορείς του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α ́ 74) δύνανται από κοινού να δημιουργούν και να λειτουργούν προσωρινές δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπ ́ αρ. Δ23/οικ.19061-1457/2016 κοινής υπουργικής απόφασης (Β ́ 1336), καθώς και υπνωτήρια σύμφωνα με το άρθρο 6 της ιδίας κοινής υπουργικής απόφασης.
  2. Οι δομές της παρ. 1 λειτουργούν βάσει Κανονισμού, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους θέματα αναφορικά με τη διοικητική οργάνωση και λειτουργία τους, σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ ́ αρ. Δ23/οικ.19061-1457/2016 κοινής υπουργικής απόφασης.

Με απόφαση του οικείου δημάρχου ορίζονται ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και ο Συντονιστής της δομής, καθώς και οι αναπληρωτές τους. Κατά παρέκκλιση του τρίτου εδαφίου του άρθρου 7 της προρρηθείσας κοινής υπουργικής απόφασης, για δομές που φιλοξενούν αποκλειστικά ενεργούς χρήστες, η δυναμικότητα καθορίζεται από τον φορέα λειτουργίας.

  1. Οι φορείς του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 δύνανται, με απόφαση του διοικητή ή του νόμιμου εκπροσώπου τους, να μετακινούν επικουρικό ή/και μόνιμο προσωπικό εντός της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, προκειμένου να στελεχωθούν και να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας τόσο των δομών φιλοξενίας όσο και των δομών/υπηρεσιών τους και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
  2. Μέχρις ότου καταστεί δυνατή η λειτουργία των δομών της παρ. 1, δύναται να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή διαμονή αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μετά από απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, τουριστικά καταλύματα, η συνέχιση της λειτουργίας των οποίων έχει αποφασιστεί σύμφωνα με τις υπ ́ αρ. 5052/24.3.2020 (Β ́ 1018) και 5248/27.3.2020 (Β ́ 1073) αποφάσεις του Υπουργού Τουρισμού, όπως εκάστοτε ισχύουν. Η παροχή της ανωτέρω υπηρεσίας ανατίθεται από το αρμόδιο όργανο του οικείου δήμου μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής εθνικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών στέγασης.