Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο Σκύδρας

Γιάννενα: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο «Κέντρο για το Παιδί»
4 Φεβρουαρίου 2022
Τρίκαλα: Δράσεις για την ψυχική υγεία στο επίκεντρο συνάντησης Δ. Παπαστεργίου-Ζ. Ράπτη
4 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο Σκύδρας

Την έναρξη λειτουργίας «Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας», ανακοίνωσε ο Δήμος Σκύδρας στο πλαίσιο της διαρκούς διεύρυνσης των κοινωνικών του πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας Δήμου Σκύδρας βασίζει τη λειτουργία του σ΄ ένα καινοτόμο σύστημα παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί, συντονίζει και υποστηρίζει η Εταιρία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας.

Στόχος του είναι η ενημέρωση του κοινού κι ο προσυμπτωματικός έλεγχος σχετικά με την πρόληψη της άνοιας, η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κ.ά.) με προβλήματα μνήμης – άνοιας και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των οικογενειών τους.

Στο Συμβουλευτικό Σταθμό μπορούν ν΄ απευθύνονται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς κι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στελεχώνεται από τρεις εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία ψυχολόγο, που παρέχουν δωρεάν τις παρακάτω υπηρεσίες:

1.Αξιολόγηση νοητικής κατάστασης του ατόμου με τη χορήγηση νευροψυχολογικών δοκιμασιών.

2.Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης. Οι ομάδες αυτές απευθύνονται, τόσο σε υγιείς ηλικιωμένους για πρόληψη όσο και σε άτομα με αρχικό ή μεσαίο στάδιο της άνοιας για ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών τους.

3.Συμβουλευτική και εκπαίδευση φροντιστών.

4.Διασύνδεση μ΄ άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κ.λπ.

5.Δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης της Άνοιας για το ευρύ κοινό.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας Σκύδρας στεγάζεται στο ΚΕΠ Υγείας Σκύδρας (κτήριο ΚΕΠ Σκύδρας), οδός Παύλου Μελά 46, και λειτουργεί κάθε Πέμπτη τις ώρες από 08:00΄ έως 12:00΄ κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης, καλώντας κάθε Πέμπτη στον τηλεφωνικό αριθμό: 2381351970 τις ώρες από 08:00΄έως 12:00΄ και τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες στον τηλεφωνικό αριθμό: 2381351770 από τις 12:00΄ έως τις 14:00΄.Παρακαλούνται οι πολίτες που θα προσέρχονται να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού.