Λ. Μαλούτας για την Κλιματικά Ουδέτερη Κοζάνη: «Ο δήμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του»

Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Λαρισαίων – UNICEF για μια «πόλη φιλική για τα παιδιά»
28 Ιανουαρίου 2022
Άρτα: «Όχι» Δημοτικού Συμβουλίου στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου
28 Ιανουαρίου 2022
Show all

Λ. Μαλούτας για την Κλιματικά Ουδέτερη Κοζάνη: «Ο δήμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του»

Λ. Μαλούτας για την Κλιματικά Ουδέτερη Κοζάνη: «Ο δήμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του»

Ο δήμος Κοζάνης, ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμο της χώρας με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόσκληση στην ιστορία του μετά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την κυβερνητική απόφαση για την απολιγνιτοποίηση: Να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή – σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς της περιοχής, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση. Η πρόκληση λοιπόν της συμμετοχής του δήμου στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης έως το 2030» μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για αυτόν τον μετασχηματισμό.

Τα παραπάνω τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Λάζαρος Μαλούτας σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι των πόλεων που προτίθενται να υποβάλλουν υποψηφιότητα στην Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Μαλούτας, σημείωσε τη σημερινή ευτυχή συγκυρία καθώς το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 91% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του, ενώ συμφωνούν και άτομα 55 ετών και άνω σε ποσοστό 84%. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως την κύρια παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ. Και ο δήμος Κοζάνης βρίσκεται στην αιχμή αυτών των εξελίξεων και ήδη έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις στο πεδίο αυτό:

        Ήδη, έχουμε αναπτύξει σημαντικές δράσεις στο πεδίο αυτό:

Πρωτοπορήσαμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας
Λειτουργούμε την Τηλεθέρμανση εδώ και 30 χρόνια
Έχουμε αναπτύξει δίκτυο LoRa για μεταφορά δεδομένων
Λειτουργήσαμε 8 χρόνια πριν το πρώτο πιλοτικό δίκτυο Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της ΔΕΗ
Υλοποιούμε το πρώτο έργο Virtual Net Metering (Φ/Β ισχύος 6 MW) που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες Ηλεκτρικής Ενέργειας του Δήμου.
«Για τους λόγους αυτούς, διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030», σημείωσε ο κ. Μαλούτας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι των πόλεων που προτίθενται να υποβάλλουν υποψηφιότητα στην Αποστολή, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Μπακογιάννης Ευθύμιος και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Αποστολών, Mathew Baldwin.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήμαρχοι συμφώνησαν να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας για τον μετασχηματισμό των πόλεών τους σε Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030, στο πλαίσιο της ομώνυμης Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, το καλοκαίρι του 2021.