Μαρινάκης: Τι είπε για τον ρόλο των δημάρχων στις πυρκαγιές

O ΣΠΑΠ στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά και στα Καλύβια Αττικής
20 Ιουλίου 2023
«Η Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών», Αρθρο του Λάζαρου Κυρίζογλου, Προέδρου ΚΕΔΕ
20 Ιουλίου 2023
Show all

Μαρινάκης: Τι είπε για τον ρόλο των δημάρχων στις πυρκαγιές

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μαρινάκης: Τι είπε για τον ρόλο των δημάρχων στις πυρκαγιές

Για το αν οι δήμαρχοι έλαβαν τα μέτρα πρόληψης που όφειλαν για την ανάσχεση των πυρκαγιών, ρωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις ότι οι δήμαρχοι πέταξαν λεφτά ή τα χρησιμοποίησαν σε άλλη κατεύθυνση», σχολίασε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα πούμε ότι κανένας δεν έκανε τίποτα ούτε κάτι γενικόλογο. Πρέπει να γίνονται συνεχώς όλο και περισσότερα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερτόνισε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα όταν οι δημότες που υποχρεούνται δεν έχει προβεί σε καθαρισμούς ή αποψιλώσεις των χωραφιών ή των χώρων του.

«Με νομοθετική παρέμβαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, – ήδη από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη- στο πλαίσιο λήψης
προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι Δήμοι έχουν τη
δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι πέρυσι και φέτος έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων», ενώ 25 εκατομμύρια ευρώ «διατέθηκαν ήδη από τον Μάρτιο με
απόφαση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στους Δήμους όλης της χώρας, βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία κλπ».