Μειώνεται στο 30% από 60% η παρακράτηση των ΚΑΠ λόγω μη αποπληρωμής από τους ΟΤΑ των ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας: Απόδοση των οφειλών στους δήμους από το ειδικό Τέλος φυσικού αερίου
24 Φεβρουαρίου 2022
Αλλάζει η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας
25 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Μειώνεται στο 30% από 60% η παρακράτηση των ΚΑΠ λόγω μη αποπληρωμής από τους ΟΤΑ των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μειώνεται κατά το ήμισυ (30% από 60%) το ποσό , το οποίο παρακρατείται από τους αποδιδόμενους στους ΟΤΑ Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ( ΚΑΠ), σε περίπτωση που ΟΤΑ δεν ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των εν λόγω ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 μέχρι τη λήξη της τιθέμενης προθεσμίας.

Αυτό προβλέπει ρύθμιση (άρθρο 27) που περιλαμβάνεται στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η παροχή μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας και ρευστότητας προς τους Ο.Τ.Α., δεδομένου ότι το προϊσχύον ποσοστό παρακράτησης (60%) κρίθηκε ως ιδιαίτερα υψηλό και κατά συνέπεια, αποτρεπτικό για την αποτελεσματική λειτουργία των Ο.Τ.Α. Με αυτόν τον τρόπο, εξυπηρετείται ο στόχος της αποτροπής συσσώρευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εν λόγω φορέων προς τρίτους και παράλληλα, διασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Άρθρο 27 Ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4281/2014

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2α του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160) τροποποιείται ως προς τη μείωση του παρακρατούμενου ποσοστού και η παρ. 2α διαμορφώνεται ως εξής:

«2.α. Αν οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης που ανήκουν στον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεν ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που τίθεται με την απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 2, ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των ποσών που καταβάλλονται στους Ο.Τ.Α. κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, παρακρατείται από τους αποδιδόμενους σε αυτούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87).

Η παρακράτηση επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) του δικαιούχου Ο.Τ.Α. διενεργείται από το έτος 2022 και για χρονική περίοδο που καθορίζεται με την απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 2.

Αν οι Ο.Τ.Α. ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με την απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 2, το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν παρακρατείται».