Μετακύλιση στους δήμους των προστίμων της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων – Πριν το τέλος του έτους το ν/σχ για τα απόβλητα

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Δράση στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία
1 Οκτωβρίου 2020
Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης -Τι θα προβλέπει
2 Οκτωβρίου 2020
Show all

Μετακύλιση στους δήμους των προστίμων της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων – Πριν το τέλος του έτους το ν/σχ για τα απόβλητα

Πριν το τέλος του έτους αναμένεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα, όπου ενσωματώνονται δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες, η 2018/851 και η 2018/852.
Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης το 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο:
– Ενισχύεται η ανακύκλωση θεσπίζοντας χωριστά ρεύματα συλλογής αποβλήτων σε όλους τους δημόσιους χώρους και κτίρια, ενώ για τις νέες οικοδομές προβλέπεται κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση κάδων χωριστής συλλογής.
– Εφαρμόζεται στην πράξη η αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» ή αλλιώς «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω, δηλαδή όσο περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση κάνουν οι πολίτες, τόσο λιγότερα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν.
– Μετακυλίονται τα πρόστιμα της ΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα απόβλητά τους.