Με ένδικα μέσα ο Δήμος Λαρισαίων κατά εναλλακτικών παρόχων ενέργειας

Παράταση για τον Διαγωνισμό Προγραμματισμού «Κοζάνη: Έξυπνη Πόλη – Παράθυρο στο Μέλλον»
7 Απριλίου 2021
Δωρεάν «Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού» από τον δήμο Πετρούπολης
7 Απριλίου 2021
Show all

Με ένδικα μέσα ο Δήμος Λαρισαίων κατά εναλλακτικών παρόχων ενέργειας

Για μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δημοτικών τελών που εισπράττουν από τους δημότες

Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται από μικρό αριθμό εταιρειών

Με ένδικα μέσα κατά πέντε ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ενέργειας στρέφεται ο Δήμος Λαρισαίων. H απόφαση του δήμου αφορά στις σημαντικότατες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ποσών των δημοτικών τελών που εισπράττουν οι εταιρείες από τους πολίτες.

Την απόφαση άσκησης ένδικών μέσων κατά των συγκεκριμένων ιδιωτών παρόχων (πρόκειται για 5 εταιρείες από τις 18 που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας) αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μετά από εισήγηση του προέδρου της και αντιδημάρχου Οικονομικών Θ. Αδαμόπουλου, σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και αναλυτικό έγγραφο των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 3979/2011 «οι πραγματοποιημένες εισπράξεις δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ από τη ΔΕΗ ή από τον εκάστοτε εναλλακτικό πάροχο προμηθευτή θα πρέπει να αποδίδονται στον δικαιούχο Δήμο, βάσει εκκαθαριστικής κατάστασης εντός του δεύτερου μήνα στον οποίο λογιστικά ανήκουν οι λογαριασμοί».

Σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, στις περιπτώσεις των πέντε εναλλακτικών παρόχων κατά των οποίων θα στραφεί ο Δήμος παρατηρείται σκόπιμη καθυστέρηση στην καταβολή εισπραχθέντων δημοτικών από 3 έως 9 μήνες.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος αρχικώς θα αποστείλει εξώδικο στις 5 εταιρείες ζητώντας την καταβολή των εισπραχθέντων και εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η άσκηση αγωγής.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Αδαμόπουλος, τονίζει ότι «η απόφαση στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και στην προάσπιση των χρημάτων των δημοτών, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν ανταποδοτικά μέσω των υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης η άσκηση ένδικων μέσων, αποτελεί και δικλείδα ασφαλείας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει πολύ άσχημη εμπειρία από παλιότερη υπόθεση σκανδάλου, με εναλλακτικούς παρόχους, αφού Δήμοι σε όλη τη χώρα κατάφεραν να εισπράξουν τα δημοτικά τέλη μετά από 10 χρόνια περίπου».