Με εισήγηση Παπαδάκη το βροντερό όχι της Περιφέρειας στην ΠΟΑΥ Πόρου

Μεγάλη επιτυχία για τη Μ. Πατούλη
4 Δεκεμβρίου 2020
1821 – 2021 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.
7 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Με εισήγηση Παπαδάκη το βροντερό όχι της Περιφέρειας στην ΠΟΑΥ Πόρου

Ο επικεφαλής της «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» έπεισε τη συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου παρά την αντίθετη Γνωμάτευση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας

Με μία πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση ο εντεταμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα θέματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης πέτυχε μία σπουδαία «πράσινη» νίκη στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να καταψηφίσει την Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την οριοθέτηση της ΠΟΑΥ στον Πόρο, παρά την θετική γνωμοδότηση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Πρόκειται, για ένα σαφέστατο πολιτικό ΟΧΙ με καθαρά οικολογικούς όρους , που έχει τη δική του μεγάλη σημειολογική σημασία. Παράλληλα, στην εισήγησή του ο κ. Παπαδάκης, αλλά και στο ψήφισμα που ακολούθησε μπήκαν με ένταση τα ζητήματα του θαλάσσιου χωροταξικού στην Αττική.

Συντριπτική η αποδοχή της εισήγησης του Ν. Παπαδάκη
Η εισήγηση του κ. Παπαδάκη που έτυχε της συντριπτικής αποδοχής από το Περιφερειακό Συμβούλιο (καταψήφισε μόνο η παράταξη του κ. Τζήμερου και ένας ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος) ήταν η εξής: «Ξεκινώντας την εισήγησή μου, κ Πρόεδρε, θα ήθελα να γίνει ξεκάθαρο στο Σώμα, το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η πρόταση για την ίδρυση και οριοθέτηση της ΠΟΑΥ Πόρου.
Σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών, το οποίο θεσμοθετήθηκε με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011 και ισχύει σήμερα λόγω της παράτασης των προθεσμιών για υλοποίηση των προβλέψεών του, που εγκρίθηκαν με το άρθρ. 15 της από 24-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκε με το άρθρo 2 του Ν. 4366/2016, προβλέπεται η περαιτέρω δημιουργία και συγκέντρωση σε βιομηχανική κλίμακα ιχθυοτροφείων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Σαρωνικού που μας αφορά.
Έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ που αφορά την πρόταση να ιδρυθεί και οριοθετηθεί ΠΟΑΥ στην περιοχή ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών Π.Α.Υ Α.8 (Πόρο) που όπως συμπερασματικά αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας μας τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής συνηγορούν στον χαρακτηρισμό της ως περιοχή κατάλληλη για ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται να οριοθετηθούν ζώνες παραγωγής και υδρανάπαυσης που θα απαρτίζουν την ΠΟΑΥ Πόρου και συγκεκριμένα προτείνονται 2 ζώνες παραγωγής και 1 ζώνη υδρανάπαυσης.
Οι προτεινόμενες ζώνες παραγωγής ανέρχονται σε 2.689 στρέμματα, ενώ οι μισθωμένες θα καταλαμβάνουν έκταση 275 στρεμμάτων έναντι των 95 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν οι υφιστάμενες πλωτές μονάδες. Δηλαδή προτείνεται αύξηση των συνολικών μισθωμένων εκτάσεων κατά 180 στρέμματα (190%) εκ των οποίων τα 100 στρέμματα (105%) αφορoύν την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τα 80 στρέμματα (84%) νέες εκτάσεις.
Σύμφωνα με την μελέτη, για την υλοποίηση του παρόντος σχεδίου απαιτούνται:
1) η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός, η βελτίωση και η ίδρυση νέων χερσαίων συνοδών, υποστηρικτικών κλπ εγκαταστάσεων (προτείνεται η χωροθέτηση νέων χερσαίων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στη θέση Καλάμι καθώς και νέων χερσαίων υποστηρικτικών και λιμενικών εγκαταστάσεων στη θέση Όρμος Βαρνιανά,
2) Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υφιστάμενων και διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για να καταστεί εφικτή η σύνδεση εγκαταστάσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.
3) Στις περιοχές χωροθέτησης των χερσαίων εγκαταστάσεων που γειτνιάζουν με την ακτή και δεν έχει καθοριστεί έως σήμερα αιγιαλός και παραλία, θα πρέπει να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον καθορισμό του.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την εξέταση του φακέλου από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, υπάρχει η διαπίστωση ότι, τόσο οι πληροφορίες που παρέχονται από την ΣΜΠΕ όσο και τα σχέδια που τη συνοδεύουν, δεν είναι απολύτως ενήμερα όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς πρόκειται για στοιχεία του Οκτωβρίου 2015.
Ήδη από το 2011, η Τ.Α. με πρωτεργάτες την ΚΕΔΕ, τον Δ. Πόρου και των όμορων δήμων καθώς και πλέον των 100 φορέων, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων, βουλευτών και πολιτευτών, έχει ταχθεί κατά του Ειδικού Χωροταξικού, καθώς και ζήτησαν την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-12-2015 και του άρθρ. 2 του Ν. 4366/2016, μέσω των οποίων παρατάθηκαν οι προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών.
Ο Δήμος Πόρου, μάλιστα, με την υπ΄ αριθμ. 121/2-10-2020 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., εκφράζει την έντονη αντίθεσή του εκδίδοντας ταυτόχρονα και το ψήφισμα που σας έχει ταχυδρομηθεί ηλεκτρονικά.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όπως επανειλημμένα εκφράστηκε και δια του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, έχει σαν μία από τις προτεραιότητές της την προώθηση θεσμοθέτησης ενός νέου, διαφορετικού, περιβαλλοντικά και χωροταξικά, ισορροπημένου μοντέλου ανάπτυξης των ακτών του Σαρωνικού, το οποίο δεν θα βασίζεται στη βιομηχάνισή τους αλλά στην εν γένει ανάπτυξή τους με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στη διαμόρφωση του οποίου τον πρώτο λόγο θα έχουν η Περιφέρεια και οι ΟΤΑ του παράκτιου χώρου.
Προτείνεται λοιπόν η ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ και η ψήφιση ψηφίσματος που θα εισηγηθεί η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Μπόγρη.”

Το Ψήφισμα
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ανέγνωσε στο Σώμα το προτεινόμενο ψήφισμα που κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κα Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη:
«Με αφορμή τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, εκφραζόμενες μέσω της υπ’ αρ. 121/2-10-2020 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου και παρά τη νομιμότητα της απόφασης σύμφωνα με την ΚΥΑ 317222/4-11-11 (ΦΕΚ β΄2505/4-11-2011) σχετικά με την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.Υ)», προτείνουμε τα κάτωθι:
α) Να τροποποιηθεί άμεσα το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, καλύπτοντας τους στόχους του θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού, με γνώμονα τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» (άρθρο 18) που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή και αναφέρεται σε συμφωνία και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
β) Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες, η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοΐα, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
γ) Για την θεσμοθέτησή του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.
δ) Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ΠΟ.Α.Υ ανοίγει το δρόμο για υπερσυγκέντρωση ιχθυοτροφικών μονάδων στον Πόρο, ψηφίζουμε αρνητικά στη ΣΜΠΕ και επιθυμούμε, υπό τις παρούσες συνθήκες και σε περίπτωση απόρριψης των ανωτέρω επισημάνσεων μας, την άμεση απομάκρυνση όλων των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο.

Η Απόφαση του ΠΕΣΥ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά τη συζήτηση που ακολούθησε αποφάσισε:
Α) Γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο, εντός της Π.Α.Υ. Α8, αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, με φορέα την «ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτικό τίτλο «Π.Ο.Α.Υ. ΠΟΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», καθώς όπως προκύπτει από την εξέταση του φακέλου από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, υπάρχει η διαπίστωση ότι, τόσο οι πληροφορίες που παρέχονται από την ΣΜΠΕ όσο και τα σχέδια που τη συνοδεύουν, δεν είναι απολύτως ενήμερα όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς πρόκειται για στοιχεία του Οκτωβρίου 2015.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι από το 2011, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρωτεργάτες την ΚΕΔΕ, το Δήμο Πόρου και των όμορων δήμων καθώς και πλέον των 100 φορέων, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων, βουλευτών και πολιτευτών, έχει ταχθεί κατά του Ειδικού Χωροταξικού, καθώς και ζήτησαν την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-12-2015 και του άρθρου 2 του Ν. 4366/2016, μέσω των οποίων παρατάθηκαν οι προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών.
Ο Δήμος Πόρου, μάλιστα, με την υπ΄αριθμ. 121/2-10-2020 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., εκφράζει την έντονη αντίθεσή του εκδίδοντας ταυτόχρονα και σχετικό ψήφισμα
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει σαν μία από τις προτεραιότητές της, την προώθηση θεσμοθέτησης ενός νέου, διαφορετικού, περιβαλλοντικά και χωροταξικά, ισορροπημένου μοντέλου ανάπτυξης των ακτών του Σαρωνικού, το οποίο δεν θα βασίζεται στη βιομηχάνισή τους αλλά στην εν γένει ανάπτυξή τους με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στη διαμόρφωση του οποίου τον πρώτο λόγο θα έχουν η Περιφέρεια και οι ΟΤΑ του παράκτιου χώρου.
Β) Την έκδοση του ψηφίσματος.

Ν. Παπαδάκης: “Μεγάλη νίκη για την τοπική κοινωνία του Πόρου”
Φανερά ικανοποιημένος για αυτήν την εξέλιξη ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» και εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος δήλωσε: “Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τις εξαγγελίες μας. Γνώμονάς μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στις τοπικές κοινωνίες της Αττικής και αγωνιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση γνωρίζοντας ότι είμαστε ο μικρός εταίρος στην σύμπραξη της διοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση, η απόφαση και το ψήφισμα, είναι μία μεγάλη νίκη για την τοπική κοινωνία του Πόρου, τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Θα συνεχίσουμε την παραγωγή πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω των ουσιαστικών προτάσεων και παρεμβάσεων που κάνουμε.”