Με ηλεκτροκίνηση η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας -Βόλου σε 40 λεπτά

Τριήμερη περιβαλλοντική δράση με επίκεντρο τους μαθητές, στα Τρίκαλα
5 Μαΐου 2022
EYES HEARTS HANDS Urban Revolution: Ο Δήμος Κοζάνης στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους
5 Μαΐου 2022
Show all

Με ηλεκτροκίνηση η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας -Βόλου σε 40 λεπτά

Η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που αποκτά ηλεκτροκίνηση στο σύνολο του θεσσαλικού σιδηρόδρομου. Σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Χρ. Βίνη.

«Βόλος και Λάρισα έρχονται πιο κοντά, με ασφάλεια. Τα σιδηροδρομικά έργα είναι κατεξοχήν αναπτυξιακά έργα με διακριτό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, στην ποιότητα ζωής, στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

«Η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας-Βόλου και η διασύνδεσή της με το υπόλοιπο ηλεκτροκινούμενο δίκτυο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, που ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Βίνης.

Το έργο αναβάθμισης με ETCS LEVEL 1, σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης και εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης μεταμορφώνει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι ταχύτητες θα είναι μέχρι και 100 χλμ/ώρα, ενώ η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου και Θεσσαλονίκης, σε περίπου 100 λεπτών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και η ολοκλήρωσή του θα γίνει ως έργο – γέφυρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.